Hungary

Vádat emeltek Gődény György ellen rémhírterjesztésért

Különleges jogrend idején elkövetett rémhírterjesztés miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség Gődény György ellen, amiért tavaly novemberben olyan írást tett közzé, amely akadályozhatta a koronavírus elleni védekezés eredményességét.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője, Szilágyi László a 24.hu megkeresésére azt közölte, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kértek. A Laposföld-díjas járványszekptikus gyógyszerész-testépítő ellenben továbbra is kitart amellett, hogy nem követett el bűncselekményt, szerinte az általa csatolt cikkek alátámasztják az igazát.

A vádirat szerint Gődény György november 25-én a déli órákban „A választás szabadsága” címmel jelentetett meg írást a saját internetes oldalán, ami közösségimédia-oldalaira is felkerült. Ebben egyebek között a járvány elleni intézkedéseket víruspropagandának nevezte, a védekezést mesterségesen szított hisztériának titulálta. A szájmaszkokról azt közölte, hogy ártalmasak az egészségre, védelmi szerepüket nem töltik be.

A vád szerint Gődény György szándékosan valótlan és megalapozatlan állításai alkalmasak voltak arra, hogy a lakosságot megtévesszék, valamint bizalmatlanságot keltsenek a védekezés irányítóival szemben, mivel tevékenységüket „vírusbizniszben való részvételnek” titulálta.

A korábban Közös Nevező 2018 néven kamupárt alapításában is jeleskedő Gődény látszólag célt ért írásával, ugyanis rengeteg komment érkezett okfejtéséhez, több százan meg is osztották azt. 

A törvény szerint 1-től 5 évig szabható ki szabadságvesztés rémhírterjesztés miatt, ám az ügyészség indítványában csupán felfüggesztettet javasolt.

Gődény György és hívei egyébként tegnap demonstrációt tartottak Budapesten, ahol a gyógyszerész azzal köszöntötte a résztvevőket, hogy az oltás valójában emberkísérlet. Délután 5 órára sajtótájékoztatót is hirdetett, amely azonban elmaradt, mert senki nem volt kíváncsi rá.

Football news:

Umtiti agrees to leave Barca, but only to a club from the Champions League or claiming the title
Sassuolo is ready to give Locatelli to Juve on loan for 5 million euros with an obligation to buy out at least 30 million
Sofia Pozdnyakova: It's more fun with the audience, the excitement wakes up. But we do not have such a popular sport as football or figure skating. We are used to it
Gilmore is the future of Chelsea. There is an elite pass, speed, and experience will gain in Norwich
Bologna signed Arnautovich. The forward of the Austrian national team was Interesting to Dynamo
Inter may sign Pjanic to replace Brozovic. Marotta was in contact with the Barca midfielder
Shevchenko urged Yaremchuk to move to Benfica at the request of Rui Costa