Hungary

Vádlója szerint éveken ét zaklatta őt a szöuli polgármester

Négy éven át zaklatta szöul polgármestere egykori beosztottját, aki segítséget is kért a városházán, ám süket fülekre talált. Hétfőn megszólalt a nő, aki végül feljelentést is tett, ami után egy nappal Pak Vonszun öngyilkos lett.

A polgármester a város külterületén végzett magával, nem sokkal azután, hogy eltűnt. 

Magát okolja az áldozat

A nő elmondása szerint a zaklatás akkor is folytatódott, amikor inkább részleget váltott, hogy ne kelljen közvetlenül Vonszunnal dolgoznia. - írta a BBC.

„Már a legelején jelentenem kellett volna. Talán, ha megtettem volna, most nem okolnám magam” - állt a nő levelében, amit egy hétfői sajtótájékoztatón olvastak fel. Elmondása szerint sokkolta őt egykori főnöke halála.

A 64 Vonszun népszerű és befolyásos politikus volt - sokan a 2022-es elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltjét látták benne, aki a vele közeli kapcsolatban lévő Mun Dzseint válthatta volna -, a szexuális zaklatás vádja pedig különösen váratlan volt, miután Pak a nők jogaiért tett erőfeszítéseivel vált ismertté, mielőtt a dél-koreai főváros polgármesterévé választották volna. Ügyvédként ő nyerte meg az ország első nemi erőszak miatt indított perét is.

Vonszun 2011 óta irányította a 10 milliós Szöult, népszerűsége miatt magától értetődően felmerült, hogy országos gyász után állami temetésen búcsúznak el tőle.

Ezt azonban halálának oka tette vitathatóvá. A város hivatalos oldalán kezdeményezett petíciót több mint 560 ezren írták alá, azt javasolva, hogy inkább csöndes, családi temetésen búcsúzzanak el Vonszuntól. „Szükség van egy ismert politikus nagyszabású, ötnapos temetésre, aki öngyilkos lett a szexuális zaklatás vádja után?” - tette fel a kérdést a petíció.

Ugyanakkor a bíróság hétfőn visszautasította azt a kezdeményezést, amely a nyilvános temetést akadályozta volna meg.

Vonszun halála miatt így is 20 ezren fejezték ki részvétüket, és a televízión közvetített gyászszertartáson - betartva a járványügyi korlátozásokat - száz ember jelent meg.

Football news:

Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG
Manchester United are preparing an official offer for Sancho. Borussia demands 120 million euros
Conte will meet Marotta today. The coach was critical of Inter's management