Hungary

Válságban a rubel

Csaknem öt éve nem volt ennyire gyenge a rubel árfolyama az euróval szemben. Az euróért már 92 rubelt kell adni, a dollárért pedig 79 rubelt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az árfolyam zuhanását „a piac volatilitásával” magyarázta, és kifejezte meggyőződését, hogy az orosz fizetőeszköz visszanyeri majd pozícióit – írta a távirati iroda.

Elemzők szerint a rubel mélyrepülését az újabb szankciók kockázata (uniós büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba a Krími híd megépítése miatt), az újabb amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások, valamint a külpolitikai viszonyok romlása okozták, beleértve a hegyi-karabahi örmény-azeri konfliktust is.

A rubel nem először kerül nehéz helyzetbe: 2016. január 21-én az euróért 93 dollárt adtak a moszkvai bankközi devizapiacon. Akkor az orosz jegybank elnöke azt mondta: el kell felejteni a 100 dolláros olajárat (most hétfőn a Brent olaj hordónkénti ára a 42 dollárt súrolta), és Oroszországnak valójában meg kell reformálnia a gazdaságát. A kőolaj- és földgázipar adja a költségvetési bevételek több mint felét.

Miért zuhan így a forint, és hogyan tovább?

Március végéig nem teljesítettünk rosszabbul, mint a csehek, lengyelek, oroszok, de politikai és makrogazdasági okokból is, célponttá válhatunk.

Az 1990-es évek végén is pénzügyi válsággal kellett megbirkóznia Moszkvának. A rubelválság 1998 augusztusában érte el Oroszországot:  az orosz jegybanknak le kellett értékelnie a rubelt, a kormány államcsődöt jelentett, valamint moratóriumot hirdetett a külföldi adósság visszafizetésére. Abban az évben 84 százalékos volt az infláció mértéke Oroszországban. Viszont az orosz gazdaság gyorsan felépült a krízisből, köszönhetően annak, hogy 1999-ben és 2000-ben megugrott az olaj világpiaci ára.

Football news:

Real Madrid beat Barcelona by wins in full-time official matches-97 vs 96
Lampard on the episode with Maguire and Aspilicueta: a Clean penalty in favor of Chelsea
Solskjaer on the draw with Chelsea: Equal game. But I felt that if there is a winner, then Manchester United
Hans-Dieter flick: Bayern played great defense and didn't let Eintracht do much
Ajax with the score 13:0 beat Venlo. This is the biggest win in Eredivisie history
Messi doesn't score for Real Madrid after Ronaldo left for Juve. In the last Clasico before the transfer, they both scored
Sergio Ramos: Clean penalty, I was grabbed. It is unfair to judge the referee