Hungary

Varga Judit objektív vizsgálatra számít Brüsszeltől

A magyar oltási kampány eredményeire hívta fel a magyar igazságügyi miniszter az uniós európaügyi miniszterek figyelmét, amelyet szerinte csak nyugati vakcinákkal nem lehetett volna elérni. A miniszter arról is beszélt, hogyan képzeli el a felsőoktatás támogatását most, hogy a kormány nem kívánja igénybe venni a helyreállítási alap hitelrészét.

Varga Judit az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsa után magyar újságíróknak elmondta, hogy Magyarországon már a felnőtt lakosság fele felvehette az oltását, ez sokkal jobb, mint az uniós átlag, erről tájékoztatta kollégáit is.

Egy másik napirendi pont kapcsán Varga Judit arról is beszélt, hogy a klímaváltozással szembeni fellépés keretében el kell kerülni a lakossági fogyasztói árak növekedését. Eredménynek nevezte, hogy a Konferencia Európa Jövőjéről elnevezésű összeurópai diskurzus egyre népszerűbb az európaiak körében, így Magyarországon is, ennek köszönhetően egyre több rendezvényt szerveznek, amelyeken a kontinens jövőjéről lehet majd eszmét cserélni.

A tanácsülés egyik szünetében Varga Judit tárgyalt Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság igazságügyi biztosával is. Kettejük megbeszélésének egyik témája a készülő jogállamisági jelentés volt, amely a tavalyihoz hasonlóan idén is a magyarországi korrupcióról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről és a sajtó sokszínűségéről mond majd véleményt. Varga Judit azt kérte, hogy a jelentésben felhasznált források legyenek kiegyensúlyozottabbak, mert a tavalyi brüsszeli véleménynek ez volt az egyik legnagyobb hibája. Erre ígéretet tett Reynders biztos – mondta Varga Judit. Ugyanakkor a témaválasztást most is önkényesnek tartja a magyar kormány, és hiányolja azokat a vizsgált területeket, amelyek az európai polgárok tömeges érdeklődésére tarthatna igényt. Példaként említette az őshonos kisebbségek helyzetét. Reményét fejezte ki, hogy kellő súllyal veszik majd figyelembe a kormány és a kormányzati szervek véleményét a jelentésben.

��������Az Általános Ügyek Tanácsának mai brüsszeli ülésén is központi téma volt az uniós oltási helyzet, de terítékre került...

Közzétette: Varga Judit – 2021. május 11., kedd

Kiderült, hogy a jogállamisági téma napirendre kerül a jövő hónapban esedékes uniós igazságügyi miniszteri értekezleten is – ezt a szándékot Varga Judit üdvözölte, mert szerint sokkal inkább ott van helye ennek a vitának, mint az általános ügyek tanácsában, ahol politikai ügyek kerülnek terítékre.

Tárgyaljanak jogászok jogállami kérdésekben

- mondta Varga Judit. A miniszter szerint álhír az, hogy az Európai Bizottság visszadobta volna a magyar helyreállítási tervet, hiszen hivatalosan csak kedden fogja az beadni a magyar kormányt. Megkérdeztük Varga Juditot, hogy mennyiben változik a kormány terve az egyetemi átalakításokkal, kutatás-finanszírozással kapcsolatosan azt követően, hogy csak a vissza nem térítendő támogatásra tart igényt Magyarország, a kedvezményes hitelre nem. A miniszter válaszában azt mondta, hogy

az egyetemekre fordítandó pénzek máshol is megjelenhetnek, példaként említette az energiahatékonysági, infrastrukturális fejezetetek, illetve a helyreállítási alaptól különálló hétéves költségvetés forrásait.

A hetes cikkely Európa beteg, megfáradt eljárása - jelentette ki Varga Judit egy másik, Magyarországot érintő téma kapcsán. Több mint két és fél éve döntött úgy az Európai Parlament, hogy a tagállamokat felszólítja, folytassák le Magyarországgal szemben az alapszerződés hetedik cikkelye szerinti, az alapvető uniós értékek folyamatos megsértése miatti eljárást, ez azonban nagyon lassan halad, többször teljesen le is állt. Varga Judit szerint ez az eljárás az azonnali vészhelyzetek elhárítására szolgál, azonban nincs meg az egységes politikai akarat a lezárására. Most majd újabb meghallgatás lesz ebben az ügyben, a magyar kormány felkészül erre, a kérdésekre eddig is megadtuk a válaszokat – foglalta össze Varga Judit.

Football news:

Marchisio said that all the players of the Italian national team should have taken a knee. He later added that there should be freedom of choice
England will do their hair like Foden if they win the Euro
Manchester United are ready to trade Pogba for Varane. Real Madrid want to sell the defender to sign Mbappe or Holand
The participation of Muller and Hummels in the match against Hungary is questionable due to knee injuries
Neuer will wear an LGBT armband for the match against Hungary
Chalhanoglu will sign a 3-year contract with Inter with a salary of 5 million euros. Medical check-up-tomorrow
Donnarumma passes medical for PSG in Rome