Hungary

Vb-stadionok: Kalinyingrád Stadion, Kalinyingrád

A vb egyetlen részben magyar érdekeltségű helyszíne a kalinyingrádi Kalinyigrád Stadion, amiről 2015-ben rövid időre hamisan elterjedt, hogy a Market építheti, de később kiderült, hogy a magyar cég nem vesz részt a vb-stadion kivitelezésében.

A vadonatúj stadion mintája a Bayern München otthona, az Allianz Arena volt, ha nem is egy az egyben másolták, de azért felismerhető a müncheni példa követése.

A vb helyszínei közül legnyugatabbra fekvő, Oroszország Lengyelország és Litvánia közé ékelődött külterületén épült stadion meglehetősen nehezen készült el, már az építés elején gondot okozott a mocsaras terület, ahol a munkálatokat kezdték. Megérte persze a helyszínválasztás és a küszködés, hiszen a Oktabrszkij szigeten felépült stadion nagyon szép környezetbe került. Később az építő cég is csődbe ment, de ezt is sikerült áthidalni természetesen, így elkészült a vb-re. További csúszást okozott, hogy az alap kiásásakor a második világháború előtti épületek maradványaira bukkant, ezek nem szerepeltek semmilyen térképen, így rendesen fel kellett őket tárni, hogy kiderítsék, mire is bukkantak.

Eredetileg egyébként nem is ilyen formában tervezték – a végül 35 ezres stadiont 45 ezresnek szerezték volna, behúzható tetővel, de a csúszások és költségnövekedések miatt egy egyszerűbb terv valósult meg, 10 ezerrel kevesebb férőhellyel, tető nélkül. A vb után tovább 10 ezer férőhelyet elbontanak majd, és a másodosztályú Baltika Kalinyingrád otthona lesz.

Átadás ideje: 2018

Befogadóképesség: 35 212 (25 ezresre bontják vissza a vb után)

Építési költség: 257 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

(Borítókép: AFP  / Mladen Antonov)

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals