Hungary

Vb-stadionok: Luzsnyiki Stadion, Moszkva

Oroszország, és így a 2018-as világbajnokság legnagyobb stadionja a moszkvai Luzsnyiki, itt rendezik majd a döntőt is.

A stadion eredetileg 1955-56 között, a kort tekintve eszméletlenül gyorsan, 450 nap alatt épült meg, akkor még Lenin Stadion néven, 100 ezres befogadóképességgel. A katalizátora az 1952-es helsinki olimpia volt, ahonnan a szovjet sportolók 71 éremmel tértek haza, ezután kezdett a szovjet kormány óriási sportberuházásokba, hogy meglovagolják a jó eredmény jelentette hullámot. A stadion egyébként később az 1980-as moszkvai olimpiai fő helyszíne lett.

1957-ben hoki-vb-t is rendeztek itt, de volt már itt gyorskorcsolya-, öttusa- és atlétikai-világbajnokság is, de nyári Universiadét is rendeztek már a Luzsnyikiben, sőt, a 2008-as Bajnokok Ligája-döntő is itt volt, amin a Manchester United büntetőkkel győzte le a Chelsea-t.

Ezek mellett a Szovjetunió sporttörténetének legnagyobb tragédiája is itt történt, amikor 1982-ben a Szpartak Moszkva és a holland Haarlem UEFA-kupa meccsén a lefújáskor  66 embert taposott agyon a tömeg .

Az első komolyabb felújítást 1996-ban végezték rajta, ekkor nevezték át Luzsnyikinek, majd a 2018-as futball-világbajnokság előtt komolyabb renováláson esett át – a teljes belső részét lebontották 2013 után, a külső rész és az 1996-ban kapott tető kivételével szinte mindent újjáépítettek benne úgy, hogy az ikonikus homlokzata nem csak megmaradjon, de beépüljön a modernizált új stadionba. Ezzel együtt eltávolították a futópályát is, így a befogadóképesség 81 ezer főre nőtt a korábbi csökkentés után.

A Luzsnyiki név egyébként nagyjából az orosz rét, mező szóra eredeztethető vissza, ami a Moszkva folyó partján, a stadion építési helyén található mocsaras, lápos rétekre utal.

Idén nyáron a Luzsnyiki lesz az ötödik stadion, amiben vb-döntőt és BEK/Bajnokok Ligája-döntőt rendeznek, és egy nyári olimpia fő stadionja is volt.

Érdekesség, hogy a Luzsnyikibe 2002-ben a FIFA által is jóváhagyott műfüves borítást tettek, de ezt se a 2008-as BL-döntőn, se a mostani világbajnokságban nem engedik, engedték használni, így a vb-re külön gyepszőnyeget kapott a stadion.

Átadás ideje: 1956. július 31., 1996-97, 2001-04 és 2013-17 között felújították, utóbbi szinte teljes újjáépítést jelentett

Befogadóképesség: 81 000

Építési költség: 350 millió euró (a 2013-17-es renoválás költsége)

Vb-meccsek a stadionban:

(Borítókép: AFP  / Dmitry Serebryakov)

Football news:

Bruno was named player of the month in the Premier League for the second time in a row
Giovanni van Bronckhorst: I can't imagine Barcelona without Messi
Zlatan on the future in Milan: Ibra is not a player for the Europa League
Fiorentina wants to get Higuain as part of Chiesa's exchange to Juventus
Direct shots from a corner are a deliberate technique of the team from Portugal. Scored the winning goal in the 91st and moved closer to the Europa League
Brescia reported that Balotelli weighs 100 kg. He gained 8 kg of extra weight
60 years ago, the USSR team was the first to win the Euro