Hungary

Visszaszerezné a kutatóhálózatokat az MTA elnöke

Lépésekben szerezné vissza a kutatóhálózatokat Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia idén júliusban megválasztott új elnöke – ezt egy a Válasz Online-nak adott nagyinterjúban fejtette ki.

Mint ismeretes, a tudóstársadalom egységes tiltakozása ellenére a parlamenti kormánytöbbség tavaly megszavazta a módosítást, melynek következményeként az MTA évtizedek sora alatt kiépült kutatóhálózatait elcsatolták, és az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá szervezték át. Ráadásul az Akadémia ingatlanainak tetemes részét és több program pénzügyi irányítását is elvették.

Freund Tamás elmondta, igyekszik távol tartani az Akadémiát a napi pártpolitikától, és a szigorúan vett tudományosság talaján megtartani. Az MTA-elnök párbeszédre törekszik, úgy tűnik azonban, hogy a kormányzat részéről ez már nem kölcsönös: az Orbán Viktor miniszterelnökkel tervezett találkozója mostanáig sem valósult meg, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig meglehetősen durva gesztust gyakorolva visszautasította munkaebéd-meghívását. Freund ez utóbbit úgy kommentálta:

Palkovics miniszter úr és az Akadémia kapcsolata már csak ilyen. 2018 óta több kísérlet volt, hogy javuljon ez a helyzet, de úgy tűnik, néhány alapvető dologban nem értünk egyet, így az is kérdéses, egyáltalán lehetséges-e bárminemű gyors javulás.

Elmondta: a miniszterek nagy részével már sikerült leülnie négyszemközti beszélgetésre, ahol biztosította az egyes tárcákat az MTA együttműködési szándékáról, Palkoviccsal azonban továbbra sem lehetett megejteni az egyeztetést.

Freund Tamás kitart azon célkitűzése mellett, hogy az akadémiai kutatóhálózatokat visszaszerezze, hozzátette azonban, hogy erre nem azonnal, hanem lépésenként haladva adódhat lehetőség. Először az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és a fiatal kutatókat támogató Lendület-pályázatok teljes körű kezelésének visszaadását szeretnék elérni, a következő lépésben pedig az MTA támogatott kutatóhelyeinek esetében ugyanezt. Hangsúlyozta, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökével, Maróth Miklóssal egyébként kifejezetten gördülékeny együttműködésben dolgozik, s támogatja is ezen elképzeléseiben.

Mindezek mellett az elnök az áltudományos eljárásokról és nézetekről is szót ejtett, s a társadalom érdekében fontosnak tartja, hogy hadat üzenjünk az áltudományoknak.

Football news:

Maradona is the best dribbler with a phenomenal number of goals and assists. But is it true that he won Serie A alone?
Italian championship. Juventus will play Benevento, Atalanta Miranchuk against Verona, Inter away to Sassuolo
Ex-Manchester United defender Valencia moved to Mexico's Queretaro
Gerard Pique: I always dreamed of becoming President of Barca, but I don't know if it will happen
Rejoice and enjoy life in this mediocre time. Remember the great phrases Maslachenko-join
Ex-Manchester City defender Lescott has resumed his career with racing Murcia of the Spanish 4th division
Lampard on Chelsea vs Tottenham match: We are fighting for leadership, the game will be important. But there is still a long way to go