Hungary

Visszavonult Bujka Barbara

Bujka Barbara Európa-bajnok vízilabdázó bejelentette, hogy befejezte profi pályafutását, és visszaköltözött Németországba.

„Sajnos a koronavírus-járvány miatt vissza kellett költöznöm, de szívesen jöttem. Amikor Olaszországban a szezon közepén lezárták a bajnokságot, a klubok úgy döntöttek, hogy a légiósok menjenek haza" - nyilatkozta az M4 Sport csütörtöki, Sporthíradó című műsorában a 34 éves center.

A játékos édesapja, Bujka Gábor 1989-től Németországban vízilabdázott, ezért gyerekkorában ő is ott kezdte a sportágat,

majd 2004 után megfordult a Dunaújváros, a Szentes, a Szeged és a Ferencváros csapatánál, illetve Olaszországban, Hollandiában és Görögországban is. Legutóbb, tavaly nyár óta a Rapallo PN együttesét erősítette.

Bujka elmesélte, hogy a visszatérése után Németországban edzőként kezdett dolgozni a Düsseldorfer SC-nél, és a toborzásból is kiveszi a részét: olyan játékosokat keres, akik a munka, vagy a tanulás mellett szívesen vízilabdáznának. Ezen kívül egy úszóklubban a társadalmi felelősségvállalásért és a nemzetközi kapcsolattartásért felelős, de a játékkal sem hagyott fel, a Bayer Uerdingent erősíti.

"Remélem, itt is eredményesek leszünk a csapatommal, persze, nem olyan profi szinten, mint Magyarországon. Úgy gondolom, szép karrierem volt, de azt Olaszországban a járvány miatt lezártam. Amit most csinálok, az már csak egy személyes ráadás. Azért játszom, mert szeretem a sportot, és szívesen csinálom" - nyilatkozta.

A center előbb német színekben pólózott, majd 2006-ban bemutatkozhatott a magyar válogatottban, amellyel három bronz után a 2016-os Európa-bajnokságon aranyérmes lett. A 2013-as világbajnokságon ugyancsak a harmadik helyen végzett a csapattal.

A Magyar Ezüst Érdemkeresztet 2012-ben kapta meg, abban az esztendőben az év legjobb magyar vízilabdázójának választották, egy évvel később pedig harmadik lett a nemzetközi szövetség szavazásán.

A válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Bíró Attila a 2017-es világbajnokság óta nem számított rá. Bujka elismerte, emiatt van benne "tüske", de úgy gondolja, ebben a helyzetben ez teljesen normális, és fel kell tudnia dolgozni.

„A szövetség és a kapitány, illetve köztem valami megváltozott. A Ferencvárossal többen is bizonyítottuk, hogy a játéktudásunk alapján a válogatottban lenne a helyünk, de a szövetségi kapitánynak más tervei voltak. Hogy eredményes lesz-e, vagy sem, az akkor derül ki, amikor eldől, hogy kijut-e a csapat az olimpiára, vagy sem" - fogalmazott.

A játékos hozzátette, nem zárkózik el semmi elől, de a hazatérése jelenleg nem reális.

(MTI)

Football news:

Farewell to Maradona in Argentina: there were only relatives, buried next to their parents
Maradona was buried near Buenos Aires next to his parents
Mourinho on Maradona: We can find his football on Google, but we won't find Diego there. I miss him
Fabio Capello: against such a mediocre Real Madrid, Inter could have played better
Ibrahimovic met with the Swedish national team coach in Milan
Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw
This miss will hurt all men: Molde player missed from half a meter and drove into the bar