logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Vitézy Dávid megszólalt Ferihegyről

Vitézy Dávid szerint jó, hogy nem épül meg a hatszintes parkolóház az eredetileg tervezett helyszínre a ferihegyi reptéren, mert akadályozta volna a vasút megépítését. A gödröt azonban már kiásták.

Vitézy Dávid, a most létrehozott Budapest Fejlesztési (BFK) Központ frissen kinevezett vezetője is reagált a Napi.hu hírére, miszerint soha nem fog megépülni az a ferihegyi parkolóház, amelynek építési engedélyét még 2018 decemberében vonták vissza. A szakember Facebook bejegyzésében azt írja: helyes döntés, hogy nem épül meg a parkolóház.

"Ez egy nagyon helyes döntés, ez a parkolóház a repülőtér előterének legfontosabb, központi zónájában, a leendő vasútállomás és a terminálok közötti területen akadályozta volna az átjárást és ezáltal a vasút megépítését, roppant meggondolatlan beruházás lett volna. Nem mellesleg, igen csúnya is" - írta Vitézy.

Szavai szerint a BFK a repülőtér tulajdonosaival együttműködik egy új, hosszú távú fejlesztési koncepció készítésében, mely az új 3-as terminál megépítésén túl biztosítja a repülőtéren a hiányzó parkolási kapacitást, de egyúttal nem akadályozza meg a vasúti bekötést és nem részesíti előnyben az autós megközelítést a vasúthoz képest. Ezen a központi helyszínen pedig a vasútállomást a terminálokkal összekapcsoló, a nemzetközi, távolsági és helyi buszokat is fogadó új épületet terveznek, mely a különböző közlekedési módokkal érkező légi utasokat fogadja a reptérre.

A parkolóház építéséhez szükséges gödröt azonban már 2018 őszén kiásták és körbekordonozták, azóta ott tátong az évi 16,2 millió utast kiszolgáló nemzetközi reptér főbejáratával szemben. A gyorsvasút persze szintén nem épül. A legújabb kormányzati ígéretek szerint a tervek elkészültek és a megvalósításhoz szükséges engedélyek is rendelkezésre állnak. A beruházása 2021 és 2027 közötti, EU-s költségvetési ciklusban erre a célra rendelkezésre álló közlekedésfejlesztési forrásokból valósulhat meg.

Themes
ICO