Hungary

Zöld jelzést kapott a gellért-hegyi sikló - nagy munka indulhat a Citadellánál

A Citadella és környezetének megújítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány, továbbá döntött egy múzeum létrehozásáról a területen és a Tabánból a Gellért-hegyre vezető sikló megépítéséről is.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a Citadella erőd és környezete megújításához és értékőrző fenntartásához szükséges beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A projekt két részből áll:

- a Citadella erőd és sétány fejlesztéséből, valamint

- a Magyar Szabadságharcosok Múzeuma és kiállítás megvalósításából.

A rendelet kiemeli, hogy a beruházásokkal összefüggő építési, felújítási, átalakítási, bővítési, helyreállítási, korszerűsítési, fejlesztési, bontási és beszerzési tevékenység közfeladatnak minősül. Így a beruházásokkal összefüggésben
- építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni,
- építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
- településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni,
- településképi bejelentési eljárásnak nincs helye,
- a településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció nem kötelező,
- a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleményét nem kell kikérni,
- közterület alakítási terv készítésének és alkalmazásának nincs helye.

A beruházásra sajátos beépítési szabályok és egyedi építési követelmények vonatkoznak. Ezek körébe tartozik - egyebek mellett - az, hogy a Citadella gépjárművel való megközelítése nem korlátozott, gépkocsibehajtó létesíthető, továbbá az építmények - és önálló rendeltetési egységek - rendeltetésszerű használatához gépjármű- és autóbuszparkoló- és várakozóhelyet nem kell biztosítani. Az utóbbira magyarázat lehet, hogy sikló épül a hegyre.

Ugyan a mostani Magyar Közlönyben megjelent határozatban a kormány úgy döntött, hogy a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. által, egy 100 százalékban tulajdonában álló gazdasági társaság, a Citadella Vagyonkezelő Kft. kerüljön megalapításra a beruházások megvalósítása érdekében. A beruházások megvalósításával kapcsolatos szakmai koncepcionális és előkészítő munkálatok és a szükséges tervezési és egyes kivitelezési tevékenységek elvégzéséhez, valamint az egyéb szakmai feladatokra az idei központi költségvetésből 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Egy másik határozat pedig a Gellért-hegy közösségi közlekedési kapcsolatának megteremtéséhez és közterületeinek megújításához, valamint további budapesti fejlesztések megvalósításához szükséges intézkedéseket tartalmazza. Ebbe két dolog tartozik:

- a Tabánból induló, a Gellért-hegy új kötöttpályás megközelítést lehetővé tevő, a turistabuszok forgalmát kiváltó, környezetbarát és akadálymentes közlekedést biztosító sikló megépítése, valamint a Gellért-hegyi városi park átfogó közterületi megújítása és szabadidős pihenőparkként történő fejlesztése.

Ehhez a BFK Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. - Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködve - készít beruházási, üzemeltetési szakmai koncepciót és megvalósíthatósági tanulmányt. Ennek során a következőket kell vizsgálni:

- a Gellért-hegyi sikló kivitelezéséhez szükséges beruházási költségek biztosítása érdekében az Európai Beruházási Bank vagy kereskedelmi bank által nyújtott hitelből történő finanszírozási források bevonásának,

- a Gellért-hegyi közpark fenntartási költségeinek a Gellért-hegyi sikló működéséből származó nyereségből történő finanszírozásának, valamint

- a Gellért-hegy és a Várhegy kötélpályás közlekedési összeköttetése megvalósíthatóságának
lehetőségét.

Ennek előkészítésére - a jövő évi költségvetésből -1,5 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

Football news:

Spartak is going to withdraw from the RPL because of the refereeing – your reaction?
There are 2 cases of coronavirus in Atletico. The match with Leipzig – August 13
Renzo Ulivieri: Pirlo is one of the most profound thinkers of world football. He knows more than most coaches
Pirlo wants to sign Tonali at Juve. Alternative – Locatelli
Before the match with Real Madrid, sterling watched a video of the defeat by Tottenham in the 2018/19 Champions League
Andrea Pirlo: I am Flattered to have received such respect and trust from Juventus
Former Manchester United midfielder angel Gomez has moved to Lille. He will spend the season on loan in Boavista