Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Au fost desemnați învingătorii concursului republicat ”Pedagogul Anului”

Concursul republican „Pedagogul Anului” și-a desemnat învingătorii. Cei mai buni profesori, învățători și educatori au fost premiați astăzi în cadrul unei ceremonii festive organizată de Ministerul Educației și Cercetării.

La concurs au participat educatori, învățători și profesori din întreaga republică, iar din fiecare categorie au fost selectați cîte trei cîștigători. Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu cîte 50.000 de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Cei de pe locul II au obținut cîte 25.000 de lei și Diploma de onoare a Ministerului Educației și Cercetării, iar cei de pe locul III - cîte 15.000 de lei și Diploma de onoare a Ministerului Educației și Cercetării.

Prezentă la eveniment, Președinta Republicii Moldova Maia Sandu i-a felicitat pe participanți și le-a urat cît mai multe succese în cariera lor didactică.

„Vrem ca educația copiilor din Moldova să fie prioritate și la nivel de instituții ale statului, și la nivel de comunități locale, dar și la nivel de fiecare familie. Vreau să ne unească misiunea noastră de a crește copii împliniți și apți să-și construiască un viitor fericit. Calitatea vieții în deceniile următoare, calitatea sistemului medical, a tuturor serviciilor statului, a justiției, a mediului înconjurător, a stării economiei, a administrației centrale și locale, inclusiv calitatea clasei politice depind de calitatea educației pe care o oferim azi. Iar voi, dragi profesori, sînteți în prima linie a acestui efort”, a punctat Președintele Republicii Moldova Maia Sandu.

Și ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a venit cu un mesaj de felicitare pentru cîștigători, menționînd totodată prioritățile și obiectivele Ministerului pentru susținerea sistemului de învățămînt.


„Sunt foarte multe lucruri frumoase care se întîmplă în educația din Republica Moldova datorită unor oameni minunați care se dedică în totalitate profesiei. Astăzi îi celebrăm pe unii dintre ei, dar asta nu este suficient. Trebuie să ne învățăm să apreciem lucrurile bune, să ne mîndrim cu ele, să vorbim despre ele și să-i apreciem pe cei care au rezultate și muncesc. Asta nu înseamnă să ascundem problemele care există - asta înseamnă să învățăm să apreciem public oamenii de valoare și să asigurăm schimbarea nu doar prin critică, dar și prin evocarea modelelor de urmat”, a subliniat Dan Perciun.

„Dumneavoastră, dragi pedagogi, sînteți cei datorită cărora copiii noștri, tinerii, dar și noi, adulții, care vă privim ca pe modele de urmat, putem avea o mentalitate orientată spre creștere și dezvoltare continuă. O mentalitate care să ne ajute în a obține succesul personal, orice ar însemna asta pentru fiecare dintre noi. O mentalitate care să ne ajute în a obține succesul nostru comun – a se citi „a construi împreună viitorul nostru european”, a spus Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta comisiei parlamentare Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media.

Evenimentul a culminat cu un concert festiv susținut de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, căreia i s-a alăturat soliștii Cătălin Josan, Ana Cernicova, Radu Dolgan, Constantin Moscovici, Felicia Dunaf și Ștefan Albu. De asemenea, spectatorii s-au bucurat de piese îndrăgite de toată lumea, interpretate de copiii din corul „Lia Ciocîrlia” de la ARTICO și solistele corului „Cantabile” de la ASEM.

Concursul „Pedagogul anului” este organizat, începînd cu anul 2006, cu scopul de a motiva cadrele didactice să tindă spre excelență și să devină exemple demne de urmat pentru discipolii lor, totodată sporind prestigiul profesiei de pedagog. În acest an, la etapa republicană a concursului au participat 55 de cadre didactice din întreaga țară.

Cei nouă cîștigători ai concursului și nominalizările lor sînt:

Profesorul anului:

Locul I - Pavel Polișciuc, profesor de literatura universală, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din mun. Bălți

Locul II - Rodica Jăpălău, profesoară de limba și literatura, Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău

Locul III - Lilia Gînu, profesoară de geografie, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din mun. Hîncești

Învățătorul anului:

Locul I - Valentina Iazinschi, Liceul Teoretic „Petru Rareș” din or. Soroca

Locul II - Diana Castraveț, Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din or. Ialoveni

Locul III - Aurel Leșcic, Școala Primară „Spiridon Vangheli” nr. 21 din mun. Bălți

Educatorul anului:

Locul I - Dorina Tronciu, Instituția de Educație Timpurie ,,Poienița”din s. Malcoci, raionul Ialoveni

Locul II - Mariana Popa, Instituția de Educație Timpurie nr. 6 „Mărțișor” din or. Sîngerei

Locul III - Elena Melnic, Instituția de Educație Timpurie nr. 197 din mun. Chișinău