Moldova

Cererea lui Vâșinski de a i se retrage cetățenia Ucrainei, expediată lui Poroșenko

CHIȘINĂU, 4 iunie — Sputnik. Cererea directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vâșinski, privind renunțarea la cetățenia ucraineană a fost trimisă administrației președintelui Petro Poroșenko, a comunicat Andrei Domanski, avocatul jurnalistului.

„Noi am expediat această cerere", a spus Domanski la postul TV „Rossia 1".

Totodată, acesta a menționat că nu există o confirmare definitivă că cererea a ajuns deja la administrația președintelui Ucrainei, relatează RIA Novosti.

Angajați ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au pătruns pe 15 mai în biroul în care activează reporterii RIA Novosti de la Kiev. Perchezițiile au durat circa opt ore. În aceeași zi, marți, a fost reținut la Kiev directorul portalului RIA Novosti Ucraina, Kirill Vâșinski, fiind suspectat că ar susține autoproclamatele republici din Donbas și trădare de Patrie.

Totodată, SBU a efectuat percheziții în locuința corespondentului RIA Novosti în Ucraina, Ludmila Lâsenko, și în locuința lui Andrei Borodin, directorul reprezentanței RIA Novosti în Ucraina. Lâsenko și Borodin au fost citați pentru interogatoriu la SBU.

Instanța orașului Herson l-a arestat pe Vâșinski pentru 60 de zile, fără drept de cauțiune. Pe 21 mai partea apărării a contestat această decizie, însă instanța a respins recursul.

Directorul general al AIP „Rossia Segodnia", Dmitri Kiselev, a declarat că autoritățile ucrainene trebuie să-l elibereze imediat pe Vâșinski și să înceteze acțiunile de persecutare a mediilor de informare. Margarita Simonian, redactorul șef al AIP „Rossia Segodnia" și al postului de televiziune RT, consideră că cele întâmplate sunt o răzbunare din partea Kievului în contextul inaugurării Podului Crimeea. Totodată, Simonian a menționat că RIA Novosti Ucraina nu are legătură cu AIP „Rossia Segodnia", însă este partenerul informațional al agenției.

Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile Kievului în raport cu RIA Novosti Ucraina drept o samavolnicie. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că acțiunile Kievului întreprinse împotriva jurnalistului de la „RIA Novosti Ucraina" sunt inacceptabile. Ambasada Federației Ruse a expediat o notă de protest Ministerului de Externe al Ucrainei, cerând să se pună capăt acțiunilor ostile față de reprezentanții mass-media. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a comunicat de asemenea că Kremlinul așteaptă o reacție dură din partea organizațiilor internaționale la acțiunile întreprinse de SBU.

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertății mass-media, Harlem Désir, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile autorităților ucrainene față de RIA Novosti Ucraina la Kiev. Politicianul a menționat că „potrivit Actului final de la Helsinki, țările-membre OSCE și-au asumat obligația de a promova condițiile care le permit jurnaliștilor dintr-o țară-membră să-și practice profesia în alta". În declarație se menționează că Désir continuă să urmărească atent derularea evenimentelor legate de perchezițiile întreprinse de SBU în birourile mass-media ruse.

Football news:

Real want to sign Mbappe in 2021. Madrid is confident that he will not extend his contract with PSG
Barcelona offered Coutinho to Arsenal and Newcastle (Goal.com)
Klopp about FFP: Yesterday wasn't a good day. If the richest clubs and countries do what they want, it will complicate the situation
Bale trolls real even on the bench: bored, sleeping and looking through a telescope
Klopp on the abolition of the ban city: I'm glad. If they had 10-12 fewer games, the NPL teams would not have a chance
Rashford is PSG's priority transfer target. Manchester United wants more than 100 million pounds for it
Barcelona presented the form for the next season. Messi participated in the presentation