Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Comisia Europeană va recomanda statelor membre UE să întreprindă următorii pași în relația cu R. Moldova, având în vedere răspunsurile oferite de republica noastră în chestionarul îndeplinit recent

Comisia Europeană va recomanda săptămâna viitoare statelor membre ale Uniunii Europene să întreprindă următorii pași în relația cu R. Moldova, având în vedere răspunsurile oferite de republica noastră în chestionarul îndeplinit în primăvara curentă, după semnarea cererii de aderare la UE.

Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, după o vizită efectuată la Bruxelles.

„Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va veni cu o Opinie prin care va recomanda statelor membre să întreprindă următorii pași în relația cu Republica Moldova în lumina răspunsurilor pe care le-am oferit în cadrul chestionarului. Acum este un moment foarte important pentru a face tot posibilul să influențăm poziția statelor membre, a Comisiei Europene pentru ca în următoarele săptămâni Republica Moldova să avanseze în direcția aderării la UE”, a declarat Popescu.

Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, „speranța noastră este să obținem o perspectivă clară de aderare la UE și să avansăm treptat spre statutul de candidat la aderare”.

Vicepremierul a adăugat că a utilizat această vizită la Bruxelles pentru a convinge cât mai mulți interlocutori, cât mai mulți din autorii acestei opinii a Comisiei Europene că Republica Moldova este un stat european care merită să se regăsească în interiorul Uniunii Europene, cu ajutorul instituțiilor europene.

„Un alt obiectiv la fel de important ține de necesitățile noastre de a diversifica exporturile agricole. Știți bine că agricultorii noștri au fost foarte afectați de acest război, de blocarea căilor de transport și, împreună cu colegii din Guvern, cu doamna prim-ministru, colegii de la Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în ultimele luni am lucrat foarte mult pentru a convinge Uniunea Europeană să mărească cotele pentru exporturile noastre agricole, în special de fructe și legume, speranța noastră fiind ca în viitorul apropiat să obținem anumite rezultate”, a punctat ministrul de Externe.

Nicu Popescu a adăugat că, în cadrul întrevederii cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, a discutat despre majorarea cotelor și capacităților noastre de a exporta fructe și legume în Uniunea Europeană, „astfel încât să putem asigura o viață decentă, venituri decente pentru agricultorii noștri care evident sunt afectați foarte negativ de acest război”.