Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Consilierii PAS din CMC au elaborat un document care prevede modul de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor în Chișinău: „Bază legală este, resurse financiare sunt. Urmează doar ca Primăria să le aplice”

După ce Guvernul a aprobat recent un Regulament prin care a stabilit condițiile de executare a lucrărilor de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor, modalitatea de evaluare a cheltuielilor necesare pentru executarea acestor lucrări, dar și criteriile de recuperare a cheltuielilor din contul contravenienților sau proprietarilor bunurilor respective, consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au elaborat un act care să fie aplicat la nivel local.

Proiectul de decizie elaborat de consilierii municipali va fi propus spre votare la ședința Consiliului Municipal Chișinău din 9 iunie 2022, întrucât, potrivit Hotărârii de Guvern, consiliile locale urmează să prevadă bani în bugetele locale necesari pentru demolării construcțiilor neautorizate.

„Principalele prevederi ale proiectului se referă la identificarea hotărârilor definitive și irevocabile a instanțelor de judecată, care prevăd demolarea construcțiilor neautorizate sau care sunt pe rol, elaborarea modificărilor la bugetul municipal pentru anul 2022, pentru a prevedea bani pentru demolarea construcțiilor neautorizate, elaborarea unui plan de acțiuni privind demolarea acestor construcții. Bază legală este, resurse financiare sunt. Urmează doar ca Primăria Chișinău să aplice în practică și să elibereze Chișinăul de construcțiile neautorizate care urâțesc orașul”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, i-a adus aminte, cu această ocazie, primarului de Chișinău, Ion Ceban, că a promis în campania eletorală să demoleze mai multe construcții ilegale, lucru care nu s-a mai întâmplat.

„Nu a demolat nicio construcție neautorizată. Mai mult, a tolerat și chiar a colaborat cu proprietarii companiilor de construcții care au construit abuziv blocuri locative multietajate ilegal. Vreau să vă aduc aminte de renumitul video unde Ion Ceban declară că, odată ce va deveni primar se va urca pe buldozer și va demola construcțiile ilegale, chiar în primele trei luni de mandat. Ceea ce vedem noi cu dvs. sunt, de fapt, niște vorbe goale, ca multe altele”, a amintit Popa.

Consiliera a oferit exemplele construcțiilor ilegale de pe str. Coca 7, unde a fost ridicat un bloc locativ cu 10 etaje fără acte permisive, de pe bd. Mircea cel Bătrân 15, unde urmează să fie finalizate lucrările de construire a trei blocuri de peste 22 de etaje, de pe str. Milescu Spătaru 11, unde Codul de reglementare urbanistica nu prevede construirea spațiilor pentru locuit, de pe str. Alba Iulia 128/130, dar și de pe bd. Decebal 5.

„În Chișinău există o mulțime de astfel de cazuri, iar autoritățile publice locale, dar și cele centrale nu au întreprins măsuri pentru a opri acest dezastru urban. Primarul Ion Ceban se justifică și spune că nu are pârghii legale pentru a demola construcțiile neautorizate. Asta era principala scuză. Dar ce a făcut primarul și viceprimarul Fadei Nagacevschi, care a fost ministrul Justiției, și în general guvernarea PSRM ca să găsească aceste pârghii? Corect, nimic. Timp au avut suficient ca să găsească împreună soluții pentru oraș, dar nu au făcut nimic”, a acuzat Zinaida Popa.