Moldova

DECLARAȚIE: Gazul românesc va ajunge la Chișinau în aproximativ doi-trei ani, la un preț sustenabil

Gazoductul Iași-Ungheni, conducta care interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova, este o prioritate a României și un interes nu numai regional, ci și unul european, susține secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei de la București, Niculae Havrileț.

„Proiectul Iași-Ungheni este terminat și există și finanțare pentru continuarea rețelei Ungheni-Chișinău, o lucrare deosebită, de 250 de km, care e pe rol. A pornit și această investiție. Trebuie să rezolvăm și problema gazelor din Marea Neagră. Ele sunt necesare României, gazul natural va fi eroul tranziției de la combustibilii fosili către energia curată“, a declarat secretarul de stat în cadrul emisiunii „Serviciul de noapte”, realizată de Maria Țoghină la Radio România Actualități.

De asemenea, exploatarea resurselor din Marea Neagră poate aduce României 30 de miliarde de euro, potrivit firmei de consulatanță Deloitte România.
Pe de altă parte, asigură independența energetică nu numai pentru Romania, dar și pentru zona est-europeană a UE și putem livra gaze naturale la un preț sustenabil și către R. Moldova, a punctat Niculae Havrileț.

Potrivit secretarului de stat, gazul românesc va ajunge la Chișinau în aproximativ doi – trei ani de zile, pentru că există un grup de investitori mai mici în Marea Neagră, în afara grupului marilor investitori – OMV Petron, ExxonMobil și Romgaz – care a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, va putea să pună la dispoziția pieței cel putin un miliard de metri cubi de gaze.

„Este foarte important, pentru că, la ora actuală, România nu este nevoită să importe masiv, practic este aproape independentă pe gaze naturale, importul ajungând doar 7 – 8 la sută. Deci, cu un miliard de metri cubi vom avea un surprlus”, a mai declarat Niculae Havrileț.

Football news:

Кад Cadiz returned to La Liga after 14 years
Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay