Moldova

(doc) Președintele țării, 20 de deputați și 15 procurori, vizați în controale inițiate de ANI în primele 6 luni ale anului 2020

(doc) Președintele țării, 20 de deputați și 15 procurori, vizați în controale inițiate de ANI în primele 6 luni ale anului 2020

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a elaborat un raport de activitate pentru prima jumătate a anului 2020, în care au fost remarcate activitățile planificate și rezultatele obținute în perioada de raportare. Printre cei 73 de subiecți aflați în funcție de demnitate publică vizați de ANI în primele șase luni ale anului, se regăsesc președintele Igor Dodon, zeci de deputați, procurori, primari și alți funcționari.

La compartimentul ce vizează procedurile de control inițiate pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2020, ANI comunică că Inspectoratul de Integritate a înregistrat o creștere de 63% a numărului proceselor verbale de inițiere a controlului faţă de perioada similară a anului precedent, acest fapt fiind condiționat inclusiv de majorarea numărului de inspectori angajați în cadrul ANI.

Astfel, în perioada de referință, inspectorii de integritate au întocmit 197 procese-verbale de inițiere a controlului privind respectarea regimului juridic al averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, după cum urmează:

- Avere - 57 de subiecți în procedura de verificare;

- Conflict de interese – 57 de subiecți în procedura de verificare;

- Incompatibilități – 81 de subiecți în procedura de verificare;

- Restricții -1 subiect în procedura de verificare;

- Limitări - 1 subiect în procedura de verificare;

În procedura de control a Inspectoratului de Integritate a ANI au intrat 73 de subiecți aflați în funcție de demnitate publică - actualul Președinte al Republicii Moldova, 20 de deputați, 1 secretar de stat, 1 membru al Consiliului Magistraturii, 14 procurori, 5 judecători, 4 președinți de raioane, 3 vicepreședinți, 23 primari, 1 viceprimar.

Totodată, în atenția inspectorilor de integritate au fost și alte persoane în funcții publice -19 funcționari publici, 31 funcționari cu statut special, 40 de consilieri locali, 32 de conducători ai instituțiilor publice, 1 director adjunct al unei instituții publice, 1 membru al Consiliul Observator al IPNA Teleradio –Moldova.

De asemenea, în aceeași perioadă de referință, au fost întocmite 104 procese verbale de refuz a controlului.

Dacă în privința subiecților aflați în procedura de control vor fi stabilite anumite încălcări ale legislației în vigoare, inspectorii de integritate vor emite acte de constatare pe numele acestora.

În total, în prima jumătate a anului 2020, au fost examinat 301 de sesizări și au fost supuse verificărilor circa 925 declarații de avere și interese personale.

Football news:

Pep Guardiola: city are still far from their best form. We have dropped 10 players
Zidane on Jovic's future: anything can happen. I can't say anything until the window closes
Flick on Bayern's Interest in Kramaric: I know him well, but I haven't heard anything about it
We have three clubs in this group stage of the Champions League. How did campaigns with two end up?
Solskjaer on transfers: No news. Working with what we have, Manchester United have a big squad
Guardiola confirmed that Zinchenko will stay at Manchester City
Bayern won 5 trophies in a year. To repeat the record Barca need to take another