Moldova

Dodon vrea să RENUNȚE la coaliția cu PD? „Dacă PD vrea să iasă din acest guvern, nu are decât să o facă. Eu sunt convins că acest guvern va continua mai departe. Se vor găsi suficiente voturi în Parlament pentru a susține inițiativele acestui guvern”

Partidul Democrat (PD) poate să părăsească coaliția de guvernare dacă dorește, dar asta nu înseamnă că actualul guvern își va da demisia sau va fi demis, susține președintele Igor Dodon, adăugând că va găsi „suficiente voturi în Parlament” pentru a susține inițiativele Executivului Chicu.

Potrivit lui Dodon, în ultimele luni ponderea PD în coaliția de guvernare s-a redus semnificativ, iar din cauza plecărilor nu mai există o majoritate parlamentară.

„Coaliția între PSRM și PD există. Este un acord de coaliție semnat în luna martie. Da, atunci ponderea în această coaliție era diferită. Socialiștii aveau 36-37 de deputați, iar democrații 21-23. Acum ei au de două ori mai puțin. Nu cred că vom face careva schimbări la acest acord în timpul apropiat. Noi, socialiștii, suntem parteneri onești, chiar dacă unii ne provoacă și doresc reconfigurări. Poate au dreptate, deoarece această coaliție nu mai are 51 de voturi. Avea anterior peste 60 de voturi... De la socialiști nu a plecat nimeni, de la PD au plecat. La această etapă eu nu văd premise pentru a fi finalizată această colaborare. Trebuie să asigurăm stabilitatea guvernării în această perioadă dificilă. Avem COVID, avem secetă și, dacă mai punem și criza politică...”, a declarat astăzi Dodon.

Șeful statului promite că, după alegerile prezidențiale, se va lua o decizie privind viitorul coaliției de guvernare, dar dacă PD vrea să-și retragă miniștrii din Guvernul Chicu, atunci nu au decât să o facă.

„După prezidențiale trebuie să luăm o decizie. Poziția mea este că Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să mergem la alegeri anticipate. Dar decizia o luăm după prezidențiale. Acum ne trebuie un guvern funcțional. Guvernul finalizează negocierile privind acordul de împrumut cu Federația Rusă. Dacă pleacă în demisie sau e demis, atunci nu mai poate fi semnat acest acord. Nu pot continua și pregătirile pentru programul cu FMI.

Noi trebuie să menținem stabilitatea. Dacă cineva vrea să iasă din acest guvern, mă refer la PD, nu are decât să o facă. Eu sunt ferm convins că acest executiv va continua mai departe ca guvern minoritar. Se vor găsi suficiente voturi în Parlament pentru a susține inițiativele acestui Guvern”, a dat asigurări Igor Dodon, fără a detalia cine va vota alături de socialiști.

Football news:

Azpilicueta about Kep: Sometimes everything goes against you. To overcome this, you need character
In memory of the beheaded teacher, all matches of the French championship will begin with a minute of silence
Klopp on van Dijk: we will wait for him like A good wife waiting for her husband from prison
Maguire and Cavani did not fly with Manchester United for the match against PSG
Italy is a view in Fortuna. The team plays in the second Bundesliga
The management of Barcelona demanded that the players go for a reduction in salaries. The team does not intend to negotiate
The youngster was ruled out for a month due to rupture of the soleus muscle. He will miss the Clasico