Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dorin Damir, cercetat în dosarul angajărilor fictive de la Direcția 5, liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 de zile. Interdicțiile aplicate președintelui FEA

Președintele asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, cercetat în dosarul angajărilor fictive de la Direcția 5, a fost liberat provizoriu sub control judiciar pe un termen de 60 zile. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

Pe 25 mai, în rezultatul examinării demersului acuzatorului de stat de prelungire a arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile în privința lui Damir, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis înlocuirea măsurii preventive de arest la domiciliu cu liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 60 zile.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a PG, examinarea cauzei penale este în plină desfășurare, ședințele de judecată sunt lucrative, fiind audiați martorii acuzării.

„ (…) Potrivit normelor procesual penale, acuzatorii de stat la etapa judecării cauzei penale în instanța de judecată nu dispun de dreptul de a contesta cu recurs decizia judecătorească pe aspecte ce țin de aplicarea/prelungirea măsurilor preventive. Printre obligațiile stabilite de către instanța de judecată în raport cu inculpatul la aplicarea controlului judiciar sunt: să nu părăsească R. Moldova decât cu permisiunea instanței de judecată; să predea pașaportul instanței de judecată; să nu intre în legătură cu martorii pe cauza penală; să nu meargă în locuri publice, cu excepția deplasărilor pentru necesități cotidiene”, a declarat Cherpec.

La mijlocul lunii ianuarie, Dorin Damir, cercetat în dosarul angajărilor fictive, a fost transferat din penitenciar în arest la domiciliu. Tot atunci, șeful suspendat al IP Bălți Valeriu Cojocaru, cercetat și el în cadrul aceluiași dosar, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. 

În iulie 2021, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și fostul șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5 Ion Cojocaru au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

ZdG a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și a prezentat detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseudonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.

Potrivit procurorilor, inculpaților le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”, pentru care riscă de la doi până la 12 ani de închisoare.

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.