Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dreptate AMARĂ pentru familia lui Valeriu Boboc, tânărul UCIS în bătaie în timpul protestelor în masă din APRILIE 2009. R. Moldova a fost CONDAMNATĂ la CtEDO și va plăti familiei un prejudiciu de 50 000 de euro

R. Moldova mai pierde un dosar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), după ce organele de drept au investigat după ureche uciderea lui Valeriu Boboc în timpul protestelor în masă din aprilie 2009. Astfel, Înalta Curte a acordat reclamanților suma de 50 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Reclamanții în această cauză pierdută de R. Moldova la CtEDO au fost părinții și soția tânărului decedat - Ala Boboc, Victor Boboc și Natalia Romanciuc, născuți în 1963, 1959 și 1987, din Bubuieci și Chișinău. Ei s-au plâns că Valeriu Boboc a fost ucis de către poliție și că investigația ulterioară a decesului acestuia nu a fost eficientă.

Potrivit Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului, CtEDO a stabilit că utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară.

În aprilie curent, Asociația „Promo-LEX” arăta că, deși au trecut 13 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, numeroase fapte și crime nu sunt investigate, iar persoanele vinovate nu sunt pedepsite în continuare.

Potrivit unui raport al asociației, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, dintre care sute au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de poliție, iar patru tineri au decedat în condiții misterioase.

Singura persoană recunoscută vinovată de moartea unui tânăr și condamnată este fostul polițist Ion Perju. În 2009, acesta era inspector al Poliției Criminale și a fost acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Deși a fost condamnat la 10 ani de închisoare, acesta nu a ajuns însă după gratii. Dosarul s-a finalizat cu o sentință de condamnare neexecutată până în prezent. Iacob Gumeniță, fost comisar adjunct de Chișinău, astăzi fugar și căutat de Interpol, a fost condamnat la închisoare. După un proces care a durat circa șase ani, fostul comisar adjunct a fost achitat.

Până în prezent, CtEDO a condamnat R. Moldova în 10 cauze cu referire la evenimentele din 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare. Guvernul R. Moldova și-a recunoscut vina în cel puțin 12 cazuri ajunse la CtEDO, obligându-se să plătească despăgubiri victimelor.