Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

„Îmi doresc să sensibilizez publicul.” Anastasia Stolearenco, singura basarabeancă a cărei lucrare a fost inclusă în expoziția „Atlasul Distanțelor”

În cadrul celui mai recent eveniment artistic din Timișoara, expoziția „Atlasul Distanțelor”, Anastasia Stolearenco a fost singura basarabeancă ce a avut privilegiul de a își prezenta lucrarea. Tânăra studentă în cadrul Universității Politehnica din Timișoara a adus o perspectivă unică și profundă asupra unei teme sensibile și dureroase: hărțuirea în spațiile publice. Vă invit să aflați mai multe despre experiența Anastasiei.

„Am început să îmi pun întrebări”

Anastasia a ales să-și transforme experiențele personale într-o sursă puternică de inspirație. Ca victimă a hărțuirii în spațiile publice, artista a decis să vorbească prin intermediul artei, să aducă în prim-plan această realitate și să încerce să schimbe perspectiva oamenilor asupra acestei probleme. „Fiind de repetate ori victima hărțuirii în spațiile publice a unei societăți care teoretic acceptă pe toată lumea, am început să îmi pun întrebări, deoarece am simțit necesitatea ridicării unui semn de alarmă referitor la această problemă”, relatează Anastasia. Tânăra s-a prezentat la expoziție cu o galerie foto și cu un jurnal în care și-a relatat experiențele negative legate de hărțuirea pe stradă. Totodată, ea a invitat oamenii prezenți la expoziție să completeze jurnalul cu propriile experiențe.

Sursă: diez.md

Anastasia mi-a povestit că procesul creativ din timpul pregătirii pentru expoziție a fost unul curajos și anevoios. Tânăra a avut libertatea de a alege subiectul și forma în care să își exprime viziunea. Cu toate acestea, libertatea a venit la pachet cu responsabilități și provocări, iar ea a acceptat aceste aspecte ca parte a unui proces necesar pentru a pune în lumină o problemă importantă. „Deși mi s-a părut că fac un lucru firesc, din feedbackul pe care l-am primit din partea oamenilor care au vizitat expoziția și au văzut proiectul am realizat că, de fapt, este un pas important spre a vorbi și a acționa cu referire la subiectul hărțuirii în spațiile publice”, susține tânăra.

Sursă: diez.md

„Îmi doresc să sensibilizez publicul”

Prin intermediul proiectului fotografic „Umbra tăcută”, realizat în colaborare cu fotografa Iuliana Prisacari, Anastasia a reușit să ofere o perspectivă complexă asupra hărțuirii în spațiile publice explorând nu doar dimensiunea fizică a distanței, ci și aspectele emoționale asociate hărțuirii. Așadar, lucrarea Anastasiei nu este doar o expresie artistică, ci și o voce puternică care contribuie la discuțiile contemporane. Într-o perioadă în care hărțuirea rămâne o problemă actuală, tânăra a reușit să sensibilizeze publicul și să invite la dialog și acțiune. „Prin intermediul lucrării respective, dar și a abordării subiectului hărțuirii femeilor în spațiile publice în această manieră foarte intimă și personală, îmi doresc să sensibilizez publicul și să ridic un semn de exclamare. Vreau să subliniez nevoia adaptării măsurilor concrete de prevenire a hărțuirii și cred că lucrarea mea este o provocare pentru persoanele care își doresc să iasă din zona de confort”, povestește Anastasia.

Sursă: Anastasia Stolearenco/arhivă personală

„Am fost nouă studenți din țări diferite”

Fiind singura basarabeancă a cărei lucrare a fost prezentată la expoziție, Anastasia a devenit, fără să își propună, o ambasadoare a Moldovei la evenimentul respectiv. Așadar, prin creația sa, tânăra a reprezentat cu mândrie Republica Moldova și a demonstrat că mesajele puternice pot ajunge cu ușurință la inimile și mințile publicului. „Deși am fost nouă studenți din țări diferite, am simțit o senzație de mândrie că anume eu vin din țara aia micuță despre care foarte mulți dintre cei prezenți nici nu știau sau care o considerau de mărimea unui oraș din țările lor. Am avut senzația că nu mă reprezint doar pe mine, ci reprezint toată Republica Moldova”, a remarcat tânăra.

Sursă: Anastasia Stolearenco/arhivă personală

Programul Bright Cityscapes: „Atlasul Distanțelor”

Bright Cityscapes este un program multidisciplinar menit să creeze punți de colaborare, să faciliteze inițiative experimentale și să conecteze ceea ce se întâmplă în designul contemporan cu ceea ce nu se întâmplă încă în Timișoara. Astfel, „Atlasul Distanțelor” este cea de-a treia expoziție din cadrul acestui program și prezintă colaborarea a trei școli recunoscute, participante la programul Bright Cityscapes: Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, Atelierul Tehno-geografii de la Academia de Design din Eindhoven (Țările de Jos) și Atelierul Granițe și Teritorii din cadrul Facultății de Arhitectură a TU Delft (Țările de Jos).

Fotografiile prezentate de Anastasia în cadrul expoziției.

Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari
Sursă: Iuliana Prisacari