Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

În R. Moldova va fi creat un sistem informațional pentru schimbul de date dintre agricultori, apicultori și organele de control referitor la stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor

În R. Moldova va fi creat un sistem informațional pentru schimbul de date dintre agricultori, apicultori și organele de control referitor la stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor
În R. Moldova va fi creat un sistem informațional pentru schimbul de date dintre agricultori, apicultori și organele de control referitor la stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor

Sursa foto: watv.org

Apicultorii și producătorii agricoli vor putea utiliza un sistem informațional pentru schimbul de informații despre tratarea culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar pe terenurile în apropierea cărora sunt amplasate stupinele. Parlamentul a aprobat în lectura a doua, în ședința din 9 iunie, proiectul de modificare a unor acte normative, lansat cu titlu de inițiativă legislativă de Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.

Potrivit autorului proiectului, situațiile de intoxicare în masă a albinelor survin din cauza comunicării defectuoase dintre producătorii agricoli și apicultori privind utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru tratarea sau prelucrarea culturilor agricole în apropierea cărora sunt amplasate stupine. Acest lucru provoacă daune enorme sectorului apicol, dar și întregului sector agricol.

În vederea remedierii acestei situații proiectul prevede crearea unui sistem informațional pentru schimbul de informații dintre agricultori, apicultori și organele de control referitor la stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor.

„Suplimentar, se propune substituirea procedurii de anunțare a primăriei și apicultorilor despre tratările planificate cu utilizarea, în acest scop, a sistemului informațional. Producătorii agricoli vor fi obligați să notifice în sistemul informațional despre aplicarea tratamentelor cu cel puțin 48 de ore înainte de tratare, indicând exact data și ora efectuării lucrărilor, denumirea produsului de uz fitosanitar sau fertilizant, norma de consum al produsului etc”, anunță Parlamentul într-un comunicat.

Autorul inițiativei legislative propune modificări și la Codul contravențional pentru a sancționa utilizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților pentru protecția culturilor agricole și a celor silvice fără notificarea prealabilă prin sistemul informațional, precum și introducerea în sistem a datelor eronate. Pentru persoanele fizice amenda ar putea varia între 450 și 750 de lei, iar pentru persoanele cu funcție de răspundere – între 1500 și 2250 de lei.

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…

După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…

Este a 106-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că patru civili au fost uciși miercuri, 8 iunie, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk. Președintele ucrainean V…