Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIVE/ Ședință importantă la Consiliul Superior al Procurorilor: urmează etapa de selecție a procurorului-șef al Procuratorii Anticorupție. Cei patru candidați – intervievați cu ușile închise

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) se întrunesc marți, 7 iunie, în ședință pentru a desfășura etapa de selecție a conducerii Procuraturii Anticorupție. Mai exact, în cadrul ședinței va avea loc etapa finală a concursului, proba interviului.

Patru aspiranți la funcția de șef al Procurorii Anticorupție au fost admiși la proba interviului. Este vorba despre Adrian Bordianu, Veronica Dragalin, Octavian Iachimovschi și Victor Brânză.

LIVE TEXT:

Cei patru candidați vor fi intervievați cu ușile închise. Pentru fiecare candidat vor fi acordate câte 30 de minute pentru a răspunde la întrebările membrilor CSP.

La propunerea ministrului Justiției, membru al CSP, membrii CSP au aprobat crearea unei comisii care va avea misiunea de a face totalurile punctajelor oferite de membrii CSP celor patru candidați după desfășurarea probei interviului. Comisia este formată din trei membri – Andrei Roșca, Andrei Cebotari, Constantin Șușu.

La ședința din 30 iunie curent, potrivit hotărârii adoptate de CSP, s-a luat act de dosarele de concurs și s-a decis că la proba interviului în fața CSP urmează a fi admiși următorii candidați:
–   Adrian Bordianu;
–   Victor Brînză;
–   Veronica Dragalin;
–   Octavian Iachimovschi.

Anterior, la 18 mai curent, Comisia specială de preselecție a candidaților din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a emis o notă prin care a anunțat că Veronica Dragalin a trecut etapa de preselecție în cadrul concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Atunci, Comisia specială de preselecție a candidaților anunța că etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al PA a fost promovată de către candidată Veronica Dragalin, care a obținut punctajul total de 9,8 puncte.

Decizia cu privire la rezultatele preselecției candidaților urmează a fi remisă CSP. Ulterior, conform regulamentului, CSP finalizează selecția candidatului la funcția de procuror-șef al PA și adoptă o hotărâre motivată prin care nominalizează candidatul și îl propune ulterior Procurorului General pentru numirea în funcția de procuror-șef al PA.

Victor Brînză a ocupat funcția de procuror. Din anul 2013 acesta activează în calitate de avocat.

Octavian Iachimovschi a ajuns procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 14 iunie 2011. El a deținut funcția de adjunct interimar al PA, fiind eliberat din funcție în 2019, printr-un ordin semnat de procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo. Anterior, Iachimovschi a condus grupul de urmărire penală din dosarul penal privind frauda bancară.

Adrian Bordianu este fostul șef interimar al PA. În iulie 2016, Bordianu a fost numit în funcția de procuror al raionului Criuleni pentru un mandat de 5 ani, ulterior preluând și șefia acestei procuraturi. În noiembrie 2017, Bordianu a fost ales de către Adunarea Generală a Procurorilor (AGP), alături de alți patru candidați, membru al CSP, pentru un mandat de 4 ani.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention. Familia Dragalin este stabilită în SUA. Potrivit datelor publicate pe site-ul Universității din California de Sud, Veronica Dragalin este procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Pe 13 aprilie, Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat despre finalizarea etapei de recepționare a dosarelor de concurs pentru funcția de procuror-șef al PA, fiind înregistrate cinci dosare.

Pe 4 februarie curent, a fost inițiat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PA. Tot atunci, CSP a aprobat și regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor publice pentru selectarea candidaților la șefia procuraturilor specializate, PA și PCCOCS.

De atunci, termenul de depunere a dosarele pentru a participa la concurs a fost extins de două ori – prima dată până la 9 martie curent, iar a doua oară – până pe 23 martie curent.