Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ministerul Justiției a inițiat procesul de elaborare a conceptului de reformare a CSJ. Ministrul Sergiu Litvinenco: „Ne dorim ca CSJ să devină un etalon de profesionalism și integritate pentru întregul sistem de justiție”

Ministerul Justiției a inițiat vineri, 10 iunie, procesul de elaborare a conceptului de reformare a Curții Supreme de Justiție (CSJ). La discuții au participat judecători, procurori, avocați, reprezentanți ai Parlamentului, societății civile și partenerilor de dezvoltare.

Prezent la discuții, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că reforma sistemică a justiției a început cu evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) (așa-zisul pre-vetting) și va continua cu reformarea CSJ și evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor (vettingul).

„Pentru că ne dorim ca CSJ să devină o instanță care cu adevărat să asigure uniformizarea practicii judiciare și un etalon de profesionalism și integritate pentru întregul sistem de justiție, am considerat necesar să avem discuții cu profesioniștii din domeniul justiției, reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare, pentru a înțelege care este viziunea lor vizavi de reforma acestei instanțe”, a subliniat Sergiu Litvinenco într-o postare pe Facebook.

În cadrul discuțiilor, ministrul Justiției a apreciat deschiderea și implicarea celor prezenți în acest proces complex de reformă, menționând că toate propunerile vor fi analizate în procesul de elaborare a proiectului de lege. Aceasta a fost prima rundă de discuții privind conceptul de reformare a CSJ.

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…

După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…

Președintele Franței Emmanuel Macron va vizita R. Moldova și România săptămâna viitoare, în semn de susținere și solidaritate cu aliații europeni ai Franței, care sunt cei mai expuși riscurilor ce derivă din ră…