Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Moțiune simplă inițiată de comuniști și socialiști asupra activității Ministerului Finanțelor: „Nu a fost întreprinsă nicio măsură pentru depășirea crizei”

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat joi, 9 iunie, în cadrul ședinței Parlamentului, moțiune simplă împotriva activității Ministerului Finanțelor. Potrivit deputatului Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Petru Burduja, Ministerul Finanțelor, în frunte cu Dumitru Budeanschi, nu a întreprins nicio măsură pentru depășirea crizei din țară.

„Constatăm cu regret și alarmare că populația R. Moldova devine cu pași galopanți tot mai săracă, iar Ministerul Finanțelor, în frunte cu domnul Dumitru Budeanschi, nu a întreprins nicio măsură pentru depășirea crizei. Începând cu ultimul trimestru al anului 2021 rata inflației este în continuă creștere înregistrând la data de azi cifra de 27%, cea mai înaltă în Europa (…). Avem prețuri scumpite în mărimi record (…). Între timp, crește și datoria externă a R. Moldova. (…). Asistăm la carențe în gestionarea fluxului de trafic vamal de mărfuri în direcțiile de intrare/ieșire a frontierei de stat. Serviciul Vamal, aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, nu a întreprins și continuă să nu întreprindă măsuri în vederea accelerării operațiunilor vamale”, a declarat deputatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Petru Burduja.

La ședința Parlamentului de săptămâna trecuta, tot deputații BCS au înaintat o moțiune simplă împotriva activității Ministerului Agriculturii și industriei Alimentare.

Deputatul socialist Radu Mudreac, cel care a citit textul moțiunii, a declarat că „în cele nouă luni de la învestirea guvernului de la Chișinău, Ministerul Agriculturii nu a făcut nimic în susținerea sectorului agro-alimentar”.

În motivare prezentată, Mudreac declară că „sute de hectare stau neprelucrate, tone se mere stau depozitate în frigidere pentru că nu au piață de realizare, iar sute de fermieri sunt în pragul falimentului, în timp ce ministrul Agriculturii nu are o viziune clară privind dezvoltarea sectorului agriculturii”.

Potrivit regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 15 deputaţi, iar dezbaterea acesteia va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…

După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…

Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…

Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…

După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…

Este a 106-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că patru civili au fost uciși miercuri, 8 iunie, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk. Președintele ucrainean V…