Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Moțiunea de cenzură împotriva premierului britanic a picat: 211 de parlamentari conservatori l-au susținut pe Boris Johnson

Moțiunea de cenzură împotriva premierului britanic Boris Johnson a picat luni, 6 iunie, după ce a obținut votul de încredere al parlamentarilor din Partidul Conservator. Astfel, 211 de parlamentari conservatori l-au susținut pe Johnson și 148 au votat pentru ca acesta să fie înlăturat din funcția de lider al partidului, scrie Reuters.

„Cred că acesta este un rezultat foarte bun pentru politică și pentru țară. Cred că este un rezultat convingător, un rezultat decisiv și ceea ce înseamnă că, în calitate de guvern, putem să mergem mai departe și să ne concentrăm asupra lucrurilor care cred că sunt cu adevărat importante pentru oameni. Desigur, înțeleg că ceea ce trebuie să facem acum este să ne unim ca guvern, ca partid, și exact asta putem face acum”, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist: „Alegerea este mai clară ca niciodată: conservatorii divizați care îl susțin pe Boris Johnson fără niciun plan pentru a aborda problemele cu care vă confruntați. Sau un Partid Laburist unit cu un plan pentru a rezolva criza costului vieții și pentru a restabili încrederea în politică.”

Edward Moya, analist politic: „Această rebeliune împotriva premierului Johnson a fost mai amplă decât se aștepta și este posibil să fi slăbit poziția acestuia în ceea ce privește acordarea de reduceri de taxe. Lira sterlină britanică și-a păstrat o parte din câștiguri, deoarece comercianților nu le-a păsat decât (…). Dacă acest vot de încredere va duce la o schimbare de conducere. Traiectoria lirei va fi în continuare determinată de ritmul de înăsprire al Băncii Angliei.”

Luni, 6 iunie, premierul britanic Boris Johnson s-a confruntat cu un vot de încredere, pe fondul mai multor scandaluri, printre care dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown impus de pandemie.

În cazul în care pierdea votul de încredere, el urma să fie destituit, ceea ce însemna că Partidul Conservator urma să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

Confruntarea cu votul de neîncredere în privința premierului Boris Johnson vine după ce un număr tot mai mare de parlamentari din Partidul Conservator, aflat la guvernare, au pus sub semnul întrebării autoritatea liderului britanic în urma unui scandal „partygate” (tr. din engleză: petreceri). Johnson, care a câștigat o victorie electorală uriașă în 2019, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari după ce el și personalul au organizat petreceri alimentate cu alcool în centrul puterii, atunci când Marea Britanie era sub blocare strictă pentru a combate COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.