Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Noi scumpiri la carburanți. ANRE spune că majorările „fără precedent” reprezintă o consecință a doi factori: relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și criza generată de războiul din Ucraina

Carburanții se scumpesc din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că joi, 9 iunie, un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 32 de lei și 93 bani, cu 34 de bani mai mult decât în ziua precedentă, iar un litru de motorină va costa 29 de lei și 87 de bani, cu 57 de bani mai mult comparativ cu ultimii indici.

În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) menționează că majorările fără precedent ale prețurilor la produsele petroliere reprezintă o consecință cumulată a doi factori de bază: relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și, prin urmare, debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă, precum și criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și care a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale.

„Piața europeană de produse petroliere a resimțit cel mai mult efectul acestor doi factori, în special în contextul în care 30% din consumul de țiței și 40% din cel de produse petroliere provine din import, din Rusia”, spune ANRE.

Conform datelor GlobalPetrolPrices.com, la situația din 06.06.2022 clasamentul prețurilor europene la produsele petroliere se prezintă astfel:

Potrivit ANRE, din datele prezentate se observă că R. Moldova este surclasată la capitolul prețuri la carburanți doar de către țările care dispun de resurse proprii (precum Federația Rusă în comun cu Belarus), sau țările care au intervenit în politica de formare a prețurilor prin înghețare/plafonare a acestora și diminuare a poverii fiscale.

ANRE reiterează că datorită mecanismului de plafonare a prețurilor și de reglementare a marjei comerciale specifice, Republica Moldova menține un nivel relativ mai mic al prețurilor.

Totodată, ANRE dă asigurări că monitorizează zilnic stocurile de produse petroliere deținute de companiile importatoare în depozitele pe care acestea le dețin și constată că la moment acestea sunt suficiente pentru acoperirea necesitaților curente ale economiei naționale și ale cetățenilor.

„Se atestă  cazuri când la unele stații de alimentare lipsește un produs sau altul, dar acestea nu reprezintă un fenomen sistemic și ține mai mult de situația logistică complicată din ultimele zile la trecerea frontierei Republicii Moldova. Autoritățile statului depun eforturi susținute pentru a fluidiza traficul transporturilor în punctele de trecere vamală, precum și a oferi prioritate mărfurilor destinate Republicii Moldova, care sunt procesate în cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești”, mai spune ANRE.

Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.

Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.