Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Opinie: „Domeniul transportului în Chișinău este falimentar”

Majorarea tarifelor pentru călătoriile în transportul public din capitală trebuie făcută, dar nu din buzunarul oamenilor. De această părere este fondatorul Platformei DA, Andrei Năstase, care îndeamnă guvernul să nu fie indiferent la acest capitol.

Năstase spune că dacă Guvernul este împotriva scumpirilor, să dea și el bani, nu doar municipalitatea, or, capitala este parte a Moldovei și nu trebuie separată.

„Chișinăul este parte a R. Moldova. Nu separați Chișinăul de R. Moldova. Problemele de aici trebuie rezolvate la nivel central împreună cu municipalitatea. Domeniul transportului în Chișinău este falimentar în momentul de față. Nu așteptați să intervină oamenii. Interveniți voi, Guvernul, municipalitatea și în ultimul rînd la oameni, dacă nu ne ajunge ceva. Nu poți să rămîi la aceleași tarife, din 2009 pînă astăzi. Noi cînd am votat bugetul Chișinăului, vă amintiți cîtă propagandă s-a făcut pe seama asta? Dacă nu era bugetul Chișinăului, ce se întîmpla cu orașul nostru?”, se întreabă Andrei Năstase.

Călătoria cu troleibuzul și autobuzul în Chișinău s-ar putea scumpi pînă la șase lei. Cel puțin asta arată metodologia de calcul realizată de o companie privată, contractată de Primăria Capitalei.

La formarea prețului s-a luat în calcul rata cumulativă a inflației pentru anii 2009-2020, majorarea pensiilor, a salariului mediu, precum și creșterea tarifelor la energia electrică și combustibili.


Primăria Capitalei subliniază că nici prețul de șase lei nu va acoperi costul real, de aceea municipalitatea va continua să subvenționeze transportul public. Proiectul urmează să fie dezbătut, apoi discutat la Consiliul Municipal Chișinău, unde poate fi aprobat cu voturile a 50% + 1 din numărul total de consilieri.

Ultima dată, tarifele pentru călătoriile cu transportul public în Capitală a fost ajustat în anul 2009.