Moldova

Piața Centrală din Chișinău: Cum va arăta după finalizarea lucrărilor de modernizare

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Lucrările de modernizare a întreprinderii municipale „Piața Centrală” continuă, iar până în prezent au fost efectuate mai multe lucrări. 

De exemplu, după darea în exploatare a noului spațiu amenajat, evidența locurilor de comerț se va face în regim online și va fi implementat un nou sistem de evidență contabilă. Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook primarul Ion Ceban, după o vizită la întreprinderea municipală.

Potrivit lui, au fost aprobate statele de personal cu reducerea a 11 unități, ceea ce va duce la economisirea a circa 580 de mii de lei.

În perioada februarie-iulie locurile de comerț de tip gherete din sectorul „rădăcinoase” au fost supuse controlului. Au fost depistate 20 de încălcări ale clauzelor contractelor privind sublocațiunea acestora. Edilul-șef spune că unele dintre ele au fost reziliate și încheiate contracte de locațiune cu persoanele care activează nemijlocit în acele locuri de comerț.

De asemenea, a fost elaborat un plan de acțiuni ce prevede amenajarea lotului de pământ neutilizat de circa 1.5 hectare, unde este amplasată Piața Avicolă din strada Cărbunari 9. Acest teren ar putea fi utilizat pentru „organizarea comerțului centralizat cu materiale de construcție, parcarea tehnicii specializate, care în prezent prestează servicii fără a deține autorizații și fiind dislocată pe strada Calea Basarabiei”, scrie edilul-șef.

Mai mult, o suprafață comercială ar putea fi destinată comercializării strugurilor și materialului vitiviniciol, materialului săditor și semincer în sezon.

O altă problemă cu care se confruntă autoritățile municipale este comerțul ambulant și neautorizat. Astfel, din spațiile adiacente Pieței Centrale au fost evacuate 55 de gherete neautorizate, iar zilnic se întreprind măsuri de eliminare a comerțului ambulant.

La modernizarea Pieței Centrale s-a ținut cont și de cerințele oamenilor, dar și ale agenților economici care practică nemijlocit activitatea de întreprinzător pe teritoriul instituției.

Ceban mai spune că planul de modernizare, care conține 11 anexe, este supus dezbaterilor publice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Football news:

PSG are in talks with Chelsea about Bakayoko. The Blues are ready to give the player on loan
The start time of the match Liverpool - Arsenal moved up 15 minutes early because of a curfew in England
Jose Mourinho: I'm tired of asking questions about Allie. 99% of the responsibility lies with the players. On me 1%
Werner admits he was doubtful about moving to Chelsea after the Bayern Munich defeat: I'd be lying if I said that it didn't happen
Messi and Neymar shared 4th place in the voting for the UEFA player of the season award, Ronaldo - 10th
Bayern are ready to offer Alaba a 5-year contract. Previously discussed a 4-year deal
Klopp, flick and Nagelsmann are up for the best coach of the season award