Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Platforma DA solicită retragerea proiectului de modificare a Codului muncii

Platforma DA solicită retragerea proiectului de lege, votat deja în prima lectură, care prevede peste 30 de modificări și completări la Codul Muncii.

Printre acestea se numără concedierea în timpul concediului medical, transferul angajatului fără informare prealabilă, munca forțată peste program fără acordul angajatului, concedierea chiar și în cazul restabilirii locului de muncă prin judecată, achitarea a doar nouă salarii în cazul absenței forțate, revizuiri la revenirea din concediul pentru îngrijirea copilului neconsultat cu structurile de stat vizate.

Stela Macari, ex-deputat Platforma DA: „Modificările care se propun la Codul Muncii prin actualul proiect de lege, în mare parte, sunt făcute în interesul companiilor și al angajatorului și mai puțin în interesul angajaților. Înțelegem importanța oferirii mai multor libertăți investitorilor străini, dar nu cu prețul constrîngerii propriilor cetățeni.

„Am văzut și Declarația Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova care condamnă reformele preconizate. Ce a încurcat inițiatorilor acestor modificări ca măcar acolo unde există proceduri bine stabilite sau acolo unde există grupuri de lucru funcționale, ele să fie consultate?”.

Potrivit formațiunii, acest proiect este contrar intereselor angajaților. Printre prevederile criticate sunt: extinderea perioadei de probă de la 3 la 6 luni; posibilitatea angajatorului să decidă transferul angajatului fără informarea în scris, semnarea contractului inițial fiind suficient; se dorește să fie permisă concedierea persoanei în perioada concediului medical; în caz de restabilire prin judecată, se dorește oferirea angajatorului dreptului exclusiv de a decide dacă angajează înapoi sau achită compensare.


"Astfel, se incalcă drepturi constituționale și încurajează angajatorii să recurgă la concedieri ilegale", mai spune membrii Platformei DA.

Aceștia au îndemnat autorii să renunțe la acest proiect și să îl retragă din procesul legislativ pînă la atingerea unui consens.