Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Platon, cu sfaturi către Maia Sandu, citându-l pe Socrate: Secretul schimbărilor constă în concentrarea pe nou și pe lupta cu „vechiul”

Platon, cu sfaturi către Maia Sandu, citându-l pe Socrate: Secretul schimbărilor constă în concentrarea pe nou și pe lupta cu „vechiul”

„Atunci când era în alegeri, Sandu afirma cu spume la gură că toate problemele în țară sunt din cauza corupției, hoților și schemelor, precum și că, odată cu apariția ei, toate acestea vor fi eliminate imediat și vom trăi „ca oamenii”. O istorie frumoasă, dar absolut nelucrativă. Sandu a „lichidat” toate schemele, a demis „hoții și corupții”, peste tot au fost puși „oameni buni” și „foarte buni”, „trecuți prin filtre”, dar trăim tot mai rău. Respectiv, așa cum se obișnuiește în rândul diletanților și netrebnicilor, trebuie găsit vinovatul. Au decis să dea vina pe semenii lor de la BNM. Dar băieții de la Banca Națională au așa protectori, că Maiuța nu va fi bucuroasă că s-a luat de ei. FMI și ambasadele vor sări în apărare dur și fără de compromis.

După ce Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate în privința prețurilor galopante, iar Alaiba a început a căuta vinovații, chiar și un observator neimplicat a putut înțelege că în țară lipsește cu desăvârșire o strategie de dezvoltare economică. Maia nu are o viziune a modelului economic la care trebuie să tindă țara. Lipsește înțelegerea unor puncte de creștere, un set de acțiuni și abordări pentru atingerea indicatorilor stabiliți. Nu există puncte de reper și criterii de apreciere. Și încă multe-multe altele care ar trebui să fie parte a unui plan elaborat al reformelor economice. Dar nu există nimic!

E straniu că niciun jurnalist din țara asta nu-i adresează șefei statului întrebarea cu privire la modelul economic spre care merge țara și cum poate fi atins acesta. Carcasa și fundamentul oricăror reforme economice este politica monetară desfășurată de Banca Națională. Adică, președintele și premierul țării trebuie să-și compare zilnic acțiunile cu guvernatorul BNM. Dar, dacă ei acum vor să se lămurească cum și cu ce a greșit BNM-ul, înseamnă că, în genere, nu au comunicat și nu și-au coordonat acțiunile. De aici și concluzia: în țară, nu există niciun plan al reformelor economice! Ura! Am ajuns!

Altfel spus, nimeni nici nu plănuia să aducă „vremuri bune”. Băieții, de la bun început s-au vrut la putere, de dragul puterii, fără ca să-și mai bată capul ce vor face cu ea. Reiese că, acum țara este în cădere liberă și nimeni nu o pilotează. E la fel cum un imens Boeing 777 numit „Moldova”, cu 3,2 milioane de pasageri la bord, ar zbura fără echipaj pe autopilot, iar oamenii din interior cred că zboară spre Antalia, la odihnă. Dezastrul este iminent, dacă pasagerii nu se vor ocupa să-și salveze viețile și nu-i vor găsi în rândurile lor pe cei care pot pilota avionul. Dar se pare că ei dorm, în dulcea speranță că toate se vor aplana de la sine”, a scris acesta pe rețele.

Platon a criticat și anterior președinta și guvernarea PAS. Acesta susține că reforma „inutil-invaidă” a justiției nu are cum să sporească creșterea economică. „Factorul primordial, care determină decizia privind lansarea unei afaceri, este cererea efectivă. Cerere care în Moldova este la cel mai scăzut nivel din regiune”, explică acesta și vine cu un mesaj către președintă, „să nu mai prostească oamenii cu povești”.