Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

„Profiturile băncilor au crescut cu 47% pe timp de criză”. Ilan Șor: Jumătate din bani trebuie să ajungă înapoi la oameni

„Profiturile băncilor au crescut cu 47% pe timp de criză”. Ilan Șor: Jumătate din bani trebuie să ajungă înapoi la oameni

Potrivit lui, băncile comerciale au avut, în patru luni ale anului, un profit de peste un miliard de lei, în creștere cu 47 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, pe parcursul anului 2021, băncile din Moldova au înregistrat un profit de 2,3 miliarde de lei, iar jumătate din acești trebuie să le fie oferiți înapoi oamenilor, crede Ilan Șor.

„La sfârșitul lunii aprilie, veniturile totale ale băncilor s-au majorat cu peste 811 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 47% față de perioada similară a anului trecut. Cea mai mare contribuție la creșterea veniturilor băncilor comerciale s-a datorat veniturilor din dobânzi, care s-au majorat cu 52%, sau cu 790,1 milioane de lei. În condițiile unei crize fără precedent, băncile comerciale o duc perfect și trăiesc bine merci pe spatele oamenilor. Colegii mei au pregătit un proiect de lege, care prevede că jumătate din profitul din 2021 al băncilor să fie vărsat în bugetul statului, iar banii să fie direcționați pentru susținerea populației pe timp de criză. Proiectul va fi prezentat în această săptămână la Parlament”, a declarat Ilan Șor.

Ilan Șor a mai spus că bani în țară sunt, doar că nu sunt în buzunarele potrivite, iar aceste buzunare trebuie scuturate. El a mai adăugat că guvernării îi convine această situație, pentru că banii din aceste buzunare i-a adus la putere, iar acum doar încearcă să-i protejeze.

„Această propunere este o măsură temporară, un impozit temporar, dacă vreți, pe care să-l achite băncile, din contul supraprofitului pe care îl fac pe spatele oamenilor. Acești bani pot fi folosiți pentru pensii, salarii etc. O bună parte dintre aceste venituri băncile le obțin de pe urma dobânzilor pe care le plătește Guvernul, adică tot noi, cetățenii, pentru împrumuturile pe care le-a luat de la băncile din Moldova. Iar Guvernul, în loc să producă, în loc să deschidă noi locuri de muncă, se împrumută de la bănci și devine ostaticul unor corporații străine, iar cel mai mult au de suferit, evident, cetățenii. Acest lucru este nedrept și noi nu vom lăsa lucrurile așa”, a mai adăugat Ilan Șor.