Moldova

PSRM nu renunță la candidatura lui Durleșteanu: Ce spune despre propunerea lui Năstase

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. În cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, Corneliu Furculiță a declarat că desemnarea Marianei Durleșteanu a fost constituțională, așa că PSRM va insista în continuare să fie înaintată candidatura ei la funcția de premier.

„Noi urmăm în calitate de fracțiune să pledăm pentru candidatura Marianei Durleșteanu, care în viziunea noastră a fost înaintată perfect constituțional”, a spus Furculiță.

Socialistul a fost întrebat dacă formațiunea sa ia în calcul formalizarea unei noi majorități parlamentare. 

„Este încă prematur. Evident că se discută și astfel de scenarii, dar nu avem încă un punct de vedere la această întrebare”, a spus președintele fracțiunii PSRM. 

Furculiță a comentat și poziția Platformei DA, care a anunțat că este dispusă să-şi asume formarea „unui guvern minoritar de profil pro-european” și a chemat la negocieri „partidele proeuropene responsabile şi consultări urgente cu președintele țării”.

„Platforma DA demult este gata să asigure un guvern, dar mai puține acțiuni a făcut în această direcție. Noi am fost deschiși încă înainte de desemnarea candidaturii doamnei Durleșteanu și am discutat cu toate fracțiunile din Parlament, inclusiv cu Platforma DA. Colegii au ezitat”, a precizat Furculiță.

Decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru este neconstituțional. Decizia a fost pronunțată de Curtea Constituțională după ședința de marți, 23 februarie, în cadrul căreia a fost examinată în fond sesizarea unor deputați socialiști prin care au cerut suspendarea decretului prezidențial de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița. 

Liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon, i-a cerut Maiei Sandu, îndată după pronunțarea deciziei Curții Constituționale, „să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru”. „Menționăm aici în mod special candidatura doamnei Mariana Durleșteanu, care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită”, a spus el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Football news:

Cavani has returned to training and is likely to play against Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus played Rugby against the Port. Only Ronaldo and Chiesa can make a difference in this squad
Neymar: I posted how I was recovering from my injury, and I didn't get any messages saying, Wow, what a professional. No
Ole Gunnar Solscher: The work of the judges is very difficult and without additional pressure. We have to make their decisions
Joan Laporta: I'm sure Messi won't stay at Barca if I don't win the election. He gives the club 30% of revenue
Trent had idolized Gerrard since he was a kid, and he was in a fairy tale: he got Steven's care and the captain's armband. The story of a great relationship
Hazard's recovery from the injury is delayed. He probably won't play against Atletico on March 7