Moldova

RAPORT al Curții de Conturi: SA „Tutun-CTC” a fost privatizată ILEGAL și la un preț înjumătățit. Două cauze penale

Societatea pe Acțiuni „Tutun-CTC”, în care statul deținea 90,81% din acțiuni, a fost privatizată ilegal în 2018, pe timpul Guvernului Filip, și la un preț mai mic de două ori decât cel real.

Obiectivul strategic pentru ramura industrială a R. Moldova a ajuns pe mâna unei firme create în decembrie 2018, cu doar șase zile înainte de a depune oferta de participare la concursul de privatizare, se arată într-un raport al Curții de Conturi prezentat astăzi în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice de către Victor Munteanu, șeful echipei care a efectuat auditul.

Reprezentanții Curții Constituționale au constatat că procedura de selectare a câștigătorului concursului comercial privind privatizarea pachetului de acțiuni ale statului deținute în SA „Tutun-CTC” nu s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale, iar interesele legitime ale statului nu au fost apărate.

Totodată, privatizarea companiei a fost efectuată fără evaluarea obligatorie de către autoritatea administrației publice centrale la valoarea de piață a activelor nete, inclusiv a valorilor mobiliare și a bunurilor imobile. Acest lucru a dus la micșorarea capitalului propriu și, respectiv, a valorii acțiunilor supuse privatizării cu 111,6 milioane de lei.

Drept urmare, pachetul de acțiuni ale statului, care costa 338,3 milioane de lei, a fost vândut cu prețul de 166,1 milioane de lei, valoarea acțiunilor fiind micșorată cu 172,2 milioane de lei sau cu 50,9% din valoarea de bilanț a acțiunilor.

Astfel, „Tutun-CTC” a ajuns pe mâna unei firme fără activitate, „Le Bridge Corporation Limited”, deși aceasta care urma a fi descalificată din concurs, fiindcă nu a prezentat toate actele solicitate de caietul de sarcini.

Victor Munteanu a mai relatat despre faptul că veniturile societății pe acțiuni au scăzut constant în perioada anilor 2011 – 2018, de la 20 de milioane de lei la 0,9 milioane, iar bugetul de stat a pierdut, în aceeași perioadă, încasări de peste un miliard de lei din cauza politicilor bugetar-fiscale privind majorarea cotelor accizelor, precum și acordarea facilităților fiscale unor agenți economici importatori.

Petru Rotaru, membru al Curții de Conturi, a precizat în aceeași ședință că raportul a fost trimis la Procuratura Generală, iar instituția respectivă a informat despre faptul că a inițiat două cauze penale în ceea ce privește privatizarea „Tutun-CTC”.

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, Igor Munteanu, a remarcat faptul că situația financiară a companiei a fost înrăutățită intenționat în ultimii ani pentru a putea fi preluată pe bani puțini și a amintit că, în anul 2019, noul proprietar al „Tutun-CTC”, „Le Bridge Corporation Limited”, a anunțat că este gata să întoarcă acest bun statului, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii urma să inițieze discuții în acest sens.

Football news:

Cheryshev made an assist in La Liga for the first time since September
Muller of the victory in the German Cup: a Bit of a sad moment. There were no fans in this final
Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time