Moldova

Raportul ANI pentru primul semestru: Președintele, 20 de deputați, procurori, judecători și primari – în vizorul inspectorilor

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a elaborat un raport de activitate pentru prima jumătate a anului 2020, în care au fost remarcate activitățile planificate și rezultatele obținute în perioada de raportare. Astfel, la compartimentul ce vizează procedurile de control inițiate, Inspectoratul de Integritate a înregistrat o creștere de 63% a numărului proceselor-verbale de inițiere a controlului faţă de perioada similară a anului precedent, acest fapt fiind condiționat inclusiv de majorarea numărului de inspectori angajați în cadrul ANI.

Astfel, în perioada de referință, inspectorii de integritate au întocmit 197 procese-verbale de inițiere a controlului privind respectarea regimului juridic al averii și intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, după cum urmează:

•        AVERE – 57 de subiecți în procedura de verificare;

•        CONFLICT DE INTERESE – 57 de subiecți în procedura de verificare;

•        INCOMPATIBILITĂȚI – 81 de subiecți în procedura de verificare;

•        RESTRICȚII -1 subiect în procedura de verificare;

•        LIMITĂRI – 1 subiect în procedura de verificare;

În procedura de control a Inspectoratului de Integritate a ANI au intrat 73 de subiecți aflați în funcție de demnitate publică – actualul Președinte al Republicii Moldova, 20 de deputați, 1 secretar de stat, 1 membru al Consiliului Magistraturii, 14 procurori, 5 judecători, 4 președinți de raioane, 3 vicepreședinți, 23 de primari, 1 viceprimar.

Totodată, în atenția inspectorilor de integritate au fost și alte persoane în funcții publice – 19 funcționari publici, 31 de funcționari cu statut special, 40 de consilieri locali, 32 de conducători ai instituțiilor publice, 1 director adjunct al unei instituții publice, 1 membru al Consiliul Observator al IPNA Teleradio-Moldova.

De asemenea, în aceeași perioadă de referință, au fost întocmite 104 procese-verbale de refuz a controlului.

Dacă în privința subiecților aflați în procedura de control vor fi stabilite anumite încălcări ale legislației în vigoare, inspectorii de integritate vor emite acte de constatare pe numele acestora.

ANI precizează că se sesizează din oficiu pe marginea unor subiecte de interes public, investigate inclusiv de către instituțiile mass media, precum și la sesizarea persoanelor fizice și juridice.

În total, în prima jumătate a anului 2020, au fost examinat 301 sesizări și au fost supuse verificărilor circa 925 de declarații de avere și interese personale.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Football news:

Liverpool will buy Jota for 41 million pounds. Wolverhampton will pay up to 13.5 million for Hoover
8 is Bavaria's favorite number. Now she beat Schalke: Gnabry scored a hat-trick, Sane scored 1+2, Lewandowski came up with an assist by rabona
Liverpool agreed a 5-year contract with Jota. The transfer amount could be 43 million euros
I left everything and went to the other side of the world for my favorite team. The heartwarming story of a Norwegian fan in love with Santos
Lewandowski scored in the 1st round of the Bundesliga in 7 seasons and repeated the championship record
Gnabry scored a hat-trick against Schalke
Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record