Moldova

Scandalul de corupție care zguduie guvernul Angela Merkel

Guvernul Angela Merkel e vizat de o amplă anchetă de corupție, legată de gestionarea situației imigranților, notează AFP.

De mai multe săptămîni, executivul german condus de Angela Merkel se află sub presiune ca urmare a descoperirii unei presupuse afaceri de corupţie la una dintre filialele unei instituții aflate în subordinea Ministerului de Interne, notează RFI Romania.

Filiala este acuzată că a validat cel puţin 1.200 de cereri de azil ale migranţilor, în schimbul obținerii unor diverse avantaje. Responsabila sa contestă acuzaţiile şi afirmă că era doar copleşită de situaţie.

Responsabilul filialei, avocaţi şi interpreţi au fost puşi sub acuzare îndeosebi pentru corupţie. De la izbucnirea scandalului, guvernul verifică mai multe mii de alte dosare, pentru a-i putea determina amploarea. 

Partenerul social-democrat al coaliţiei guvernamentale conduse de Angela Merkel cere acum însă explicaţii din partea cancelarului. ''Este pur şi simplu un eşec al cancelarului'', a denunţat ieri unul dintre liderii social-democraţi.

''Eşecul constă în lipsa de acţiune din partea guvernului din momentul în care erau clare provocările cu care Germania urma să se confrunte odată cu sosirea refugiaţilor'', a declarat fostul preşedinte al Biroului naţional pentru migranţi şi refugiaţi în revista Der Spiegel.

''Criza ar fi putut fi evitată'', a adăugat el, precizînd că a informat-o personal pe Angela Merkel de două ori referitor la probleme în 2017, fără să fie luate măsuri. Informaţii despre un raport confidenţial întocmit prin grija sa, în care critică dur guvernul, au apărut de asemenea în presă.

Executivul este nevoit să se apere de acuzaţii potrivit cărora, în cel mai bun caz, a ignorat avertismente interne referitoare la deturnări şi probleme care erau în curs, iar în cel mai rău caz că le-a muşamalizat.

Football news:

Gasperini on two penalties for Juve: They are above any rules in Italy. Did we have to cut off our hands?
Sarri Pro 2:2 with Atalanta: We played with one of the best teams in Europe right now
Pep Guardiola: Manchester City have won a place in the Champions League on the pitch. I hope that UEFA will allow us to play
Atalanta extended their unbeaten streak to 14 games and is ranked 3rd in Serie A
Ronaldo scored his 27th goal in Serie A, converting a penalty in the game against Atalanta. Immobile has 29 balls
Sterling scored 27 goals for the season and broke his record. He scored a hat-trick against Brighton
Three Atalanta players have scored 15+ goals in the Serie A season. This is the best result since 1952