Moldova

Tudor Ulianovschi nu mai este în cursa pentru șefia OMC: Presiunile politice din Moldova, gelozia și răzbunarea au făcut ca diplomaţia moldovenească să nu mă promoveze

Tudor Ulianovschi nu a obținut sprijin pentru a câștiga competiția la șefia Organizației Mondiale a Comerțului. Un anunț în acest sens a fost făcut de diplomatul moldovean pe pagina sa de Facebook. Acesta a declarat că fără stabilirea unor aranjamente bilaterale sau regionale între Guvernul Republicii Moldova și alte state, nici un candidat nu ar putea să câștige prin unanimitate cele 164 de voturi din cadrul OMC.

"Republica Moldova a avut o șansă unică de a obține o poziție de top mondială, participând cu profesionalism în acest concurs, dar din păcate presiunile politice de la nivel național, gelozia și răzbunarea fie personală, fie de natură politică a unor demnitari de stat de nivel înalt au determinat diplomația Republicii Moldova să nu promoveze candidatura mea așa precum se procedează în orice campanie de talie mondială dacă cunoști specificul și tacticile corecte ale unei diplomații multilaterale, prin care imaginea țării nu are de cât de câștigat. Regret faptul că, după aproape 30 de ani de independență, nu știm să fim uniți, echilibrați și să ne promovăm acele cadre peste hotarele țării care aduc o plus valoare credibilității, dezvoltării și imaginii Republicii Moldova", a menționat Ulianovschi.

De asemenea, Ulianovschi spune că după fiecare apariție a sa în presa internațională, presiunile de la Chișinău asupra retragerii candidaturii sale se intensificau.

"Am sperat, totuși, că cel puțin, pe ultima sută de metri din concurs, voi obține sprijinul minim necesar din partea Guvernului Republicii Moldova. Nu am fost membru al vreunui partid politic vreodată și sunt considerat diplomat de carieră", a punctat Tudor Ulianovschi.

PUBLIKA.MD amintește că Tudor Ulianovschi se numără printre cei trei candidaţi rămaşi în concurs pentru funcţia de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Diplomatul moldovean este prim-vicepreşedintele celei mai mari companii multinaționale din Canada, responsabil de domeniul energiei regenerabile, iar în perioada 2016-2018, a fost reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă OMC și ONU. Anterior, în 2017, el a fost ales președinte al Comitetului Balanța de Plăți, fiind primul diplomat moldovean care a deținut o astfel de funcție la Organizația Mondială a Comerțului. În perioada în care a deținut funcția de ministru de Externe, a promovat intens ideea retragerii trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul ţării noastre și a reușit să includă subiectul pe agenda Organizației Națiunilor Unite, care, ulterior a adoptat și o rezoluție în acest sens. Moldova este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului din iunie 2001.

Football news:

Ex-FIFA inspector Bartfeld on Loko Red Bull's 2nd goal: the Referee made a mistake. There was a direct kick to the legs, went the development of the attack
Vinicius after 2:3 with Shakhtar: real are already focused on winning the Clasico
Coman on the defeat of Atletico: Bayern want to keep winning. We played great
Filimonov about Safonov and Maksimenko in the national team: A question of time
Milner on 1-0 with Ajax: it was important for Liverpool to show a good game after a week of UPS and downs
Lukaku has 4+2 in the last 3 games in the Champions League. He participated in all 6 Inter goals
Miranchuk on the draw with Salzburg: Two goals on the road is a very good indicator