Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Turcia încearcă să împingă Rusia și Ucraina la un acord privind cerealele blocate în porturile din Marea Neagră pentru a evita o criză alimentară – Analiză Reuters

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

Eforturile Turciei de a atenua criza alimentară mondială prin negocierea unei treceri sigure pentru cerealele blocate în porturile din Marea Neagră au întâmpinat rezistență, deoarece Ucraina a declarat că Rusia impune condiții nerezonabile, iar Kremlinul a spus că transportul liber depinde de încetarea sancțiunilor internaționale, transmite Reuters.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, al treilea și, respectiv, al patrulea mare exportator de cereale din lume, a accentuat inflația prețurilor la alimente și a pus în pericol aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.

Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei în aproape 15 săptămâni de război, iar navele sale de război controlează Marea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și crescând costul cerealelor.

Ucraina și Occidentul acuză Moscova că înarmează aprovizionarea cu alimente. Rusia spune că de vină sunt minele ucrainene amplasate pe mare și sancțiunile internaționale impuse Moscovei.

Vorbind alături de omologul său rus Serghei Lavrov, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că discuțiile purtate miercuri la Ankara au fost fructuoase și că repornirea exporturilor ucrainene de cereale de-a lungul unui coridor maritim este rezonabilă.

Lavrov a declarat că Ucraina are sarcina de a-și demineraliza porturile ca o condiție prealabilă pentru un transport sigur.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că volumele de cereale rusești ar putea fi livrate pe piețele internaționale doar dacă sancțiunile vor fi ridicate. El a spus că „nu există încă discuții substanțiale în acest sens”.

Organizația Națiunilor Unite lucrează la planuri de reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, Turcia putând oferi escortă navală pentru a asigura o trecere sigură. Săptămâna trecută, Națiunile Unite au descris discuțiile cu Rusia privind exporturile de cereale ca fiind constructive.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că oficiali de rang înalt ai ONU au purtat discuții cu Ankara, Bruxelles, Kiev, Moscova și Washington în ultimele 10 zile, dar nu a dorit să „pericliteze șansele de succes” prin comentarii suplimentare.

„Acesta este unul dintre acele momente în care diplomația tăcută este necesară – iar bunăstarea a milioane de oameni din întreaga lume ar putea depinde de ea”, a declarat Guterres reporterilor.

Printre numeroasele provocări, ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat miercuri că Rusia avansează propuneri nerezonabile, cum ar fi verificarea navelor.

De asemenea, un oficial ucrainean a pus la îndoială puterea Turciei de a media libera trecere a cerealelor ucrainene blocate.

„Turcia, în calitate de garant, este o forță insuficientă în Marea Neagră pentru a garanta siguranța încărcăturii”, a declarat miercuri directorul sindicatului ucrainean al comercianților de cereale UGA, Serhiy Ivashchenko, în cadrul unei conferințe online.

El a spus că ar putea dura cel puțin două-trei luni pentru a îndepărta minele din porturile ucrainene și că ar trebui să fie implicate marinele turcești și românești.

Liderul ucrainean Volodimir Zelensky a declarat săptămâna aceasta că Ucraina a discutat cu Marea Britanie și Turcia ideea ca o marină a unei țări terțe să garanteze o trecere sigură pentru exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră.

Ucraina a exportat până la 6 milioane de tone de cereale pe lună înainte ca Rusia să își lanseze invazia pe 24 februarie. Moscova își numește acțiunea o „operațiune militară specială”.

De atunci, volumele au scăzut la aproximativ 1 milion de tone, deoarece Ucraina, care obișnuia să își exporte majoritatea mărfurilor prin porturile maritime, a fost forțată să transporte cereale cu trenul prin granița sa vestică sau prin micile sale porturi de pe Dunăre.

Chiar și cu o capacitate sporită de încărcare și manipulare, compania feroviară de stat Ukrzaliznytsia a declarat că porturile dunărene și trenurile nu pot compensa lipsa porturilor maritime.

Valerii Tkachov, directorul adjunct al departamentului comercial al Ukrzaliznytsia, a declarat miercuri, în cadrul conferinței online privind cerealele, că volumul maxim de cereale pe care îl poate livra la export ar putea crește la 1,5 milioane de tone pe lună în următoarele săptămâni, de la aproximativ 800.000 de tone în luna mai.

Dar el a spus că a existat o acumulare semnificativă de vagoane de cereale la punctele de trecere a frontierei și că marfa ar putea fi nevoită să aștepte cel puțin o lună pentru a le traversa.