Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ucraina: Rusia va profita de „coridorul alimentar” pe Marea Neagră pentru a ataca Odesa

Ministerul ucrainean de Externe subliniază că este imposibil de crezut „garanția” Rusiei în ceea ce privește „securitatea” unui eventual coridor alimentar pe Marea Neagră. Kievul este sigur că Marina rusă va ataca sudul Ucrainei în timp ce exportă cerealele.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleh Nikolenko, nimeni nu trebuie să se lase păcălit de declarația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că Rusia nu va profita de coridorul alimentar pentru a ataca „poporul ucrainean”.

„Cuvintele lui Lavrov sunt goale. Ucraina și-a exprimat clar poziția cu privire la porturile maritime: este nevoie de echipament militar pentru a proteja linia de coastă și de o misiune navală pentru a patrula rutele de export din Marea Neagră.

„Rusia, spun ei, garantează apropierea în siguranță a navelor după deblocarea porturilor și nu va folosi această ocazie în sprijinul operațiunii speciale. Însă Rusiei nu i se poate permite să folosească coridoarele de cereale pentru a ataca sudul Ucrainei”, a scris Nikolenko pe Twitter, citat de Newsweek.

În primul rând este vizat portul Odesa, a cărei funcție principală este exportul de cereale și semințe de floarea soarelui. Ucraina este o superputere agricolă internațională care produce mărfuri alimentare ce hrănesc 400 de milioane de oameni din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia (în special China și India).

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a subliniat că ar trebui să se ofere garanții prin furnizarea de arme adecvate Ucrainei pentru a proteja coasta de amenințările dinspre mare și prin implicarea forțelor navale ale țărilor terțe pentru a patrula în partea vizată a Mării Negre.

Armata rusă și cea turcă discută despre deminarea zonelor portuare ucrainene pentru a deschide calea exporturilor de cereale, a declarat Lavrov, după o vizită la Ankara.