Moldova

Veste bună! Admiterea la şcolile profesionale şi colegiile din ţară poate fi făcută online

Admiterea la şcolile profesionale şi colegiile din ţară poate fi făcută online, iar copiii nu vor mai sta la cozi pentru a depune documentele solicitate şi cererile de înscriere. Platforma digitală admitere.md, dezvoltată la iniţiativa unei companii private şi cu avizul Ministerului Educaţiei, va fi disponibilă de luni până la începutul lunii august.

Circa 30 de mii de euro a costat implementarea proiectului, iar instituțiile de învăţământ vizate beneficiază gratuit de aceste servicii.

"Ideea a apărut în perioada de pandemie, atunci când stăteam acasă și ne gândeam cam cum s-ar transforma o comunitate digitală. A apărut că noi avem câteva instituții în Moldova, unde noi avem implementate sisteme de automatizare a sistemului educațional. Și de acolo s-a început ca admiterea s-o trecem online, ca copiii să nu mai stea în rânduri", a menţionat fondatorul companiei IT, Vitalie Eremescu.

Prin această platformă fiecare instituţie va colecta cererile și documentele pentru admitere. Este foarte simplu: viitorii elevi au de parcurs trei pași. Mai întâi de toate, trebuie să acceseze pagina Admitere.md şi să aleagă instituția la care vrea să fie admis. Completarea cererii și atașarea fotografiilor cu actele necesare este una dintre ultimele etape. După examinarea cererii de către comisia de admitere din cadrul instituției, candidatul primește o confirmare pe adresa de e-mail.

Opt specialiști au muncit timp de două luni la acest proiect.

"Nu poate să depună două cereri. Asta se verifică. Odată ce a pus codul lui personal, el vede statutul cererii care a fost depusă. Dacă greșește ceva, instituția pune statutul de la cerere incomplet. El primește notificare că cererea este incompletă. Respectiv, accesând cererea sa, ea este activă pentru editare", a afirmat directorul tehnic al companiei IT, Mihai Țugui.

Ministerul Educației a salutat ideea şi speră ca tot mai multe instituţii de învăţământ să se înscrie în proiect.

"Este o premieră de a organiza admiterea în regim online. Deci, nu a mai fost. Ce-a fost până în prezent a fost că doar două instituții utilizau un sistem informațional de prelucrare a datelor. Noi am fost încântați de această adresare din partea companiei. Ei au mers la întâmpinarea instituțiilor pentru a oferi posibilitatea de a depune dosarele în regim online", a comunicat șeful Direcției Învățământ Profesional Tehnic, MECC, Silviu Gîncu.

În Moldova sunt 13 centre de excelență, 36 de colegii și 24 de școli profesionale. 20 dintre ele s-au înscris deja pe această platformă.

Football news:

Coach Of Brentford: We went from a mid-level team to the third team of the season. This is an incredible achievement
Burnley are not going to sell Tarkowski for less than 50 million pounds
Lester wants to rent Trincou at Barca with the obligation of ransom for 50 million pounds
Scott Parker: Fulham have a lot to progress. And I am happy about it
Manchester United are threatening to pull out of negotiations for Sancho if Borussia do not reduce the price from 120 million euros
Cesc about Casillas: You are a mirror to look into
Lone mascots are another symbol of the year