Moldova
An article was changed on the original website

(video) Discursul unui deputat PDM, prezent la un protest pentru „apărarea limbii ruse”, la Comrat

Corneliu Dudnic, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Democrat (PDM), cel care declara anterior este gata să apere „cu arma” autonomia Găgăuziei de Unirea cu România a participat duminică, 3 iunie, la Comrat, la o acțiune de protest pentru „apărarea limbii ruse”. Manifestația a fost organizată de Mișcarea obștească „Noua Găgăuzie”, condusă de fostul deputat PDM, Nicolai Dudoglo, după ce Partidul Liberal din R. Moldova (PL) a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) R. Moldova pentru ca prevederile din legislația națională ce statuează că limba rusă este limbă de comunicare interetnică să fie declarate neconstituționale.

La începutul acestui an, pus să aleagă între statutul de membru al PDM și cel de fondator al asociației obștești, pe motiv că principiile formațiunii respective contravin cu principiile PDM, Nicolai Dudoglo a ales să părăsească partidul și să renunțe la mandatul de parlamentar. „Cazul Dudoglo a fost un exemplu, o demonstrație a faptului că atunci când o structură nu promovează aceleași interese pe care le are Partidul Democrat în contextul integrării europene,  nu poate fi vorba despre un dialog ulterior, un consens în acest sens”, declara atunci purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari. Culisele plecării deputatului arată însă altceva. Anterior, portalul gagauzhalk.com a scris că Nicolai Dudoglo urma să părăsească fictiv PDM-ul pentru a avea mai multe șanse la alegerile parlamentare din toamna acestui an, când va candida pe circumscripție uninominală, deoarece PDM nu s-ar bucura de simpatia locuitorilor din regiune, ceea ce ar influența negativ rezultatele lui Dudoglo în scrutin.

Culisele plecării deputatului Dudoglo din PDM și Parlament 

La 3 iunie, Mișcarea „Noua Găgăuzie” a organizat la Comrat o acțiune de protest pentru „apărarea limbii ruse”. Prezent la manifestație, deputatul PDM, Corneliu Dudnic, s-a arătat nedumerit de modul în care vor comunica între ei locuitorii R. Moldova, dacă oamenii vor fi lipsiți de dreptul de a vorbi limba rusă, ca limbă interetnică.Organizatorul protestului, Nicolai Dudoglo, conducătorul Mișcării „Noua Găgăuzia”, până nu demult deputat PDM în Parlamentul R. Moldova, a declarat că își dorește ca Găgăuzia să fie stăpână la ea acasă și Chișinăul să nu se mai implice în treburile interne ale autonomiei.

Nicolai Dudoglo, Mișcarea „Noua Găgăuzie”. Sursa foto: facebook.com/n.h.dudoglo

„Nu suntem separatiști, niciodată nu am zis că nu vrem să trăim în familia unită a republicii noastre, dar noi ne dorim drepturi egale. Vrem să fim stăpânii pământului nostru și a poporului nostru. (…) Trebuie să uităm cine și din ce partid este, cine și pe cine susține, noi toți suntem locuitori ai Găgăuziei și a venit timpul ca problemele din Găgăuzia să nu mai fie rezolvate la Chișinău. Doar după ce va consulta opinia Găgăuziei, Chișinăul are dreptul să decidă ceva. Dacă vor să scoată limba rusă ca limbă de comunicare interetnică și să rămână doar limba română, pentru asta este nevoie să fie organizat referendum. (…) Luați mâinile de pe limba rusă”, a declarat fostul deputat democrat, Nicolai Dudoglo.

Manifestația a continuat astăzi, 4 iunie, în fața sediului CCRM, unde câteva zeci de persoane, în frunte cu Nicolai Dudoglo au cerut menținerea statului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Deputatul Corneliu Dudnic a lipsit de această dată de la protest, deși cu o zi mai devreme i-a îndemnat pe locuitorii Găgăuziei să meargă să protesteze la Chișinău.

Sursa foto: facebook.com/n.h.dudoglo

Sursa foto: facebook.com/n.h.dudoglo

Sursa foto: facebook.com/n.h.dudoglo

Tot azi, 4 iunie, înainte de ședința CCRM, în fața instituției a avut loc o altă acțiune de protest, organizată de membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Participanții la acțiune s-au pronunțat și ei împotriva retragerii statutului special al limbii ruse pe teritoriul R. Moldova și au scandat „Da, limbii ruse!”.

CCRM a examinat astăzi, 4 iunie, sesizarea depusă de șapte deputați liberali prin care aceștia cer ca prevederile din legislația națională ce statuează că limba rusă este limbă de comunicare interetnică să fie declarate neconstituționale. Magistrații CCRM au admis parțial sesizarea deputaților liberali. Potrivit deciziei, Curtea a constatat că Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti este învechită și nu corespunde realității actuale. Astfel, „națiunile statelor succesoare ale URSS pot utiliza ca limbă de comunicare orice limbă doresc, important fiind actul înțelegerii”.

CC a decis: limba de comunicare interetnică poate fi oricare, important este actul înțelegerii 

Football news:

Mourinho on the match with Bournemouth: Everyone knows that there was a penalty in favor of Tottenham. Everything
Pogba scored for Manchester United for the first time in the season
Schmeichel on Manchester United's penalty against Aston Villa: there was no Foul. VAR remains a laughing stock
Manchester United kicked 13 penalties in the Premier League season, repeating the tournament record
De Gea beat Schmeichel and set a Manchester United record for the number of matches among foreigners
Ruediger convinces Havertz to move to Chelsea. He did the same with Werner
Setien has come up with a new scheme that is perfect for Barcelona. This is a hybrid 4-4-2 rhombus