Moldova

Ziua Internaţională a Medicului de Familie. Circa 1591 de medici de familie, pe prima linie în lupta cu COVID-19, în R. Moldova

Ziua Internaţională a Medicului de Familie este marcată în fiecare an la 19 mai. Potrivit datelor prezentate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale(MSMPS), în R. Moldova, în prezent activează 1591 de medici de familie și 3932 de asistenți ai medicilor de familie.

Datorită provocărilor impuse de situație și responsabilităților asumate de medicii de familie în contextul noului focar global de Coronavirus, tematica Zilei Internaționale a Medicului de Familie în anul 2020, este „Medicii de familie, pe prima linie”. Subiectul este relevant pentru toate țările lumii și pentru R. Moldova.

Potrivit MSMPS, medicii de familie din R. Moldova sunt implicați activ în monitorizarea persoanelor suspecte și tratamentul pacienților cu forme ușoare de COVID-19, începând cu 10 aprilie, când a fost lansat tratamentul la domiciliu. În acest context, 1411 persoane, identificate cu caz suspect la COVID – 19, au fost incluse în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Dintre aceștia, 477 persoane au fost finalizat tratamentul cu vindecare, iar 526 pacienți sunt în continuare, în tratament activ la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

În R. Moldova, activează 1591 medici de familie și 3932 asistenți medicali de familie, în cadrul a 35 Centre de Sănătate raionale, 5 Asociații Medicale Teritoriale, 2 Centre ale Medicilor de Familie și 264 Centre de Sănătate rurale. Totodată, 25 de prestatori își exercită independent profesiunea de medic de familie și 12 prestatori sunt privați.

Football news:

Thorgan Hazard will be number 10 for Borussia next season
Simeone on Griezmann's playing time: at Atletico, 3 minutes is very important. We lost the Champions League final like that
Griezmann looks like a parody of himself. Ex-coach of Sociedad about Antoine in Barca
Hakimi spent the super season in Dortmund, belonged to Real Madrid, and ended up at Inter
Undress and have dinner with us. Karembeu about how the players of Real Madrid joked Casillas
Hakimi moved from Real Madrid to Inter
Icardi on leaving Inter: PSG-a step forward. I want to win trophies