Montenegro

Bajdenov tim objavio imena kandidata za članove kabineta

Tranzicioni tim Bajden-Haris objavio je spisak nominovanih saradnika izabranog američkog predsjednika Džozefa Bajdena. Uprkos tome što se objava liste očekivala za sjutra – zvanično je saopšteno da je Bajden imenovao Entonija Blinkena, dugodišnjeg savetnika i bivšeg zamenika državnog sekretara u vreme administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame, kao kandidata za funkciju državnog sekretara.

Takođe, Džejka Salivena još jednog dugogodišnjeg saradnika sa spoljnopolitičkim iskustvom, odabrao je za svog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Između ostalih – Bajden je izabrao Ejvril Hejns, takođe bivšu zvaničnicu Obamine administracije, za kandidatkinju za prvu direktorku nacionalnih obavještajnih službi. Dugogodišnja diplomatkinja Linda Tomas Grinfild trebalo bi da obavlja funkciju američke ambasadorke u Ujedinjenim nacijama.

Alehandro Majorkas nominovan je za sekretara za unutrašnju bezbjednost i bio bi prva osoba hispanskog porijekla i ujedno imigrant na tom položaju.

Planirano je i da Džon Keri, bivši državni sekretar, bude specijalni izaslanik američkog predsjednika za pitanja klime.

Prije te objave izabrani predsjednik najavio je da će njegova administracija biti odraz raznolikosti zemlje. Prošle sedmice rekao je da je već izabrao sekretara za finansije.

“Donijeli smo tu odluku. Vidjećete da je riječ o osobi koju će prihvatiti svi elementi Demokratske stranke – od progresivaca do umjerenih koalicija”, rekao je novoizabrani predsjednik.

Na užem spisku kandidata su bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen, aktuelna guvernerka u Federalnim rezervama Lael Brajnard, te Rafael Bostik, predsjednik Federalnih rezervi Atlante.

Klejn je rekao i da će na dan Bajdenove inauguracije, 20. januara, biti održana “manja verzija tradicionalnih događaja” u svijetlu pandemije koronavirusa. Ceremonija inauguracije i prateći događaji obično privlače ogroman broj ljudi.

“Znamo da ljudi žele da slave. Ima razloga za slavlje. Jednostavno želimo da pronađemo način da to uradimo što je bezbjednije moguće”, naglasio je Klejn.

Bajden sastavlja novu administraciju dok aktuelni predsjednik Donald Tramp i dalje odbija da prizna poraz i pokušava da preokrene rezultat izbora, iznošenjem neosnovanih optužbi o rasprostranjenoj izbornoj krađi.

Football news:

Solskjaer on 3-2 with Liverpool: Manchester United won on their own terms. It's a good feeling
Hames scored 10 (3+7) points in Everton's home matches. Away - 0
Suarez scored his 12th goal of the La Liga season. Messi has 11
Miller on the Manchester United defeat: Devastated. There is no second chance in knockout football
Game of Thrones actor on Liverpool: Manchester United would have been destroyed a year ago. Huge progress
Ricard Puig: It's a pretty tough season, I'm not used to playing so little. Scoring with a header is something unreal
Khabib: I am preparing for my debut in big football. I am a free agent