Montenegro

Borba za suverenost

Piše

Dragutin Papović

Od izbora održanih 30. avgusta nova skupštinska većina ubrzano radi na demontaži državnosti Crne Gore. Prvo je stradala državna suverenost jer je većinska tročlana koalicija u formiranje vlade uključila: ambasade, predsjednika Srbije, obje frakcije Srpske pravoslavne crkve, medijske i finansijske magnate.

Neustavni centri moći presudno utiču na sastav crnogorske vlade, što su javno priznali pripadnici tročlane koalicije. Time je prekršen član 1, stav 1 Ustava Crne Gore u kome se kaže: „Crna Gora je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine.” Od izbora 30. avgusta Crna Gora je i dalje nezavisna, ali je sve manje suverena. Lideri tri koalicione liste su svjesno i neustavno suverenost u formiranju vlade prepustili stranim centrima moći. U toku je pokušaj stvaranja namjesničkog režima koji, kao i svako namjesništvo, ima tri člana (koalicije).

Time je ugrožen i ustavni suverenitet građana, jer se njihova izborna volja prilagođava centrima moći koji nemaju ustavno pravo da se miješaju u sastavljanje vlade. Suverenitet države i građana, kao nosilaca tog suvereniteta, u je slobodnom padu. Ovakav udar na crnogorski suverenitet primjer je bez presedana. Može se porediti samo sa udarom na Ustav SRJ koji je uradio Slobodan Milošević 2000. godine kada je pokušao da crnogorsku državnost i ravnopravnost svede na nivo okruga.

Ugrožen je i ustavni republikanski oblik vladavine, jer se pregovori o formiranju vlade vode u vjerskim objektima i uz direktive velikodostojnika SPC. U suštini, teokratija svrgava republikanizam i ruši sekularnost države. Zbog ovakvog djelovanja nove skupštinske većine Crna Gora od suverene države republikanskog uređenja klizi ka statusu teokratskog protektorata. Mandatar Zdravko Krivokapić je objavio i da se stvara druga srpska država. To je u direktnoj suprotnosti sa članom 1, stav 2 Ustava gdje se navodi da je Crna Gora građanska država. Ukoliko se realizuje koncept „Crna Gora srpska država”, onda je to pretposljednji korak ka gubitku nezavisnosti. Nakon toga biće samo pitanje vremena kada će odgovarajuće međunarodne okolnosti dovesti i do gubitka državnosti, odnosno do „prirodnog” utapanja manje u veću srpsku državu.

Ta prelomnica se može ubrzati i olakšati ako se u međuvremenu crnogorski nacionalni identitet uništi ili svede na marginu, što je otvorena namjera najjačeg dijela nove skupštinske većine. Iz koalicije „Za budućnost Crne Gore” javno su priznali da se bore za vladu prelaznog karaktera, nakon čega očekuju da će formirati vladu koja će realizovati njihov bjelaško-četnički program. Zato su farsične njihove izjave o poštovanju Ustava, crnogorske državnosti i nezavisnosti. Crnogorsku državnost, nezavisnost i suverenitet sada, navodno, štite oni koji su uradili sve da Crna Gora ne bude nezavisna i suverena država. Takvo licemjerstvo ne vide samo potpuno neupućeni ili oni koji sebe i druge zavaravaju time da će četiri poslanika URE promijeniti 37 poslanika iz dvije prosrpske liste.

I stvaranje ekspertske vlade predstavlja kršenje Ustava, suvereniteta države i građana. Prema odredbama Ustava, mandatara za sastav Vlade imenuje predsjednik države nakon konsultacija sa predstavnicima partija zastupljenih u Skupštini i nakon formiranja skupštinske većine. Predsjednik je to uradio. Sada bi trebalo formirati vladu koja bi morala voditi suverenu državnu politiku i koja bi morala da nastane iz jasne skupštinske većine. Zato je Vlada istovremeno najviše državno i političko tijelo.

Ekspertska vlada to nije, jer nema uporište ni u Ustavu ni u političkim partijama. Ona podrazumijeva da suverenu državnu politiku kreiraju navodni eksperti koje građani nijesu birali, a kojima su partije skupštinske većine delegirale ustavne nadležnosti i dale političku podršku. Da vlada može biti ekspertska onda se ona ne bi birala u Skupštini, već na javnom konkursu. Tada bi se za određene resore prijavljivalo više kandidata, a mandatar bi za ministre birao kandidate sa najboljim referencama, bez obzira na stav političkih partija i stav birača. To ne postoji u parlamentarnom sistemu i zato je ekspertska vlada samo zavodljiva fikcija. S obzirom na to da ni mandatar vlade nije ekspert, onda ni vlada koju vodi ne može biti ekspertska.

Predsjednik vlade bi, u svakom slučaju, morao biti politički ekspert, a mandatar Krivokapić je politički amater. Glavni ustavni zadatak Vlade je da vodi unutrašnju i spoljnu politiku države, a mandatar ne samo da nikada nije bio u politici već nije bio ni blizu kreiranja i vođenja državne politike. Da li takav mandatar može sastaviti ekspertsku vladu i uspješno voditi državnu politiku?

S obzirom na takvo stanje u skupštinskoj većini i upletenost stranih faktora u suverenitet crnogorske vlade, sada je jasno da samo predsjednik Crne Gore, na osnovu ustavnog ovlašćenja, suvereno predstavlja državu u zemlji i inostranstvu. DPS će s predsjednikom Crne Gore sve svoje snage usmjeriti ka odbrani crnogorske nezavisnosti, suvereniteta, republikanizma, građanske države, antifašističkog društva i, uopšte, ustavnosti. Sve političke partije i svi građani koji smatraju da bi što prije trebalo zaustaviti proces rušenja Ustava, a prije svega uništenja crnogorskog suvereniteta, moraju pronaći model zajedničkog djelovanja. Ovo je imperativ koji nadilazi partijske, ideološke i lične razlike. Mora se odbraniti osnovni sistem vrijednosti bez koga je nemoguće da Crna Gora bude nezavisna, suverena, demokratska i građanska država.

NOVA VLADA NAMJESNIČKI REŽIM

Sastavljanje navodne ekspertske vlade je opasan politički ekspriment sa Ustavom i državom. To bi i uzorne zapadnoevropske države dovelo do političke krize. Kada se ovaj eksperiment sprovodi u balkanskim uslovima, to je isto što i igranje vatrom u blizini baruta. Bez obzira na to da li će nova skupštinska većina uspjeti da sastavi političku, ekspertsku ili političko-ekspertsku vladu, rezultat će biti isti. Svaka njihova vlada biće nedemokratski namjesnički režim jer ni mandatar ni ostali lideri skupštinske većine nijesu suvereni u donošenju političkih odluka.

Javne i zakulisne radnje, pregovaranja i svađe oko sastavljanja vlade i određivanja njenog karaktera posljedica su borbe stvarnih faktora za to čiji će namjesnik imati najveću moć. To je dovelo do srozavanja crnogorskog suvereniteta, o čemu svjedoči otvoreno pismo DF-a američkoj ambasadorki. Tako se radi samo u protektoratima. To bi i uzorne zapadnoevropske države dovelo do političke krize. Kada se ovaj eksperiment sprovodi u balkanskim uslovima, to je isto što i igranje vatrom u blizini baruta.

Bez obzira na to da li će nova skupštinska većina uspjeti da sastavi političku, ekspertsku ili političko-ekspertsku vladu, rezultat će biti isti. Svaka njihova vlada biće nedemokratski namjesnički režim jer ni mandatar ni ostali lideri skupštinske većine nijesu suvereni u donošenju političkih odluka. Javne i zakulisne radnje, pregovaranja i svađe oko sastavljanja vlade i određivanja njenog karaktera posljedica su borbe stvarnih faktora za to čiji će namjesnik imati najveću moć. To je dovelo do srozavanja crnogorskog suvereniteta, o čemu svjedoči otvoreno pismo DF-a američkoj ambasadorki. Tako se radi samo u protektoratima.

Football news:

Goodbye, Dad Buba Diop. Thanks to you, I lived the most memorable tournament of my childhood
Nuno about 2:1 with Arsenal: We played amazing, very proud. Jimenez recovered
Arsenal scored 13 points in 10 opening matches - the worst result in 39 years
West Brom can be bought by us investors. The Chinese owner of the club wants 150 million pounds
Lampard on Mourinho's words about ponies: You have Kane, Son, bale and alli. We are all fighting to win the Premier League
Mourinho on winning the Premier League: Tottenham are not in the race, because we are not a horse, but a pony
Laurent Blanc: I will return to football, but in children's. Now coaches are being asked to increase the cost of players, I don't like it