Montenegro

Bošković: NATO ponovo pokazao sposobnost da se uspješno prilagođava novonastalim bezbjednosnim izazovima

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je putem video konferencije na sastanku država učesnica u borbenoj grupi u Letoniji, u okviru ojačanog prisustva NATO na istočnim granicama (enhanced Forward Presence – eFP). Ministri su tom prilikom upoznati sa statusom snaga u okviru borbene grupe eFP u Letoniji, koje, i pored uticaja pandemije COVID-19, uspješno realizuju sve planirane zadatke u cilju očuvanja bezbjednosti na istočnim granicama saveza, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Naglašeno je da su svi pripadnici nacionalnih oružanih snaga raspoređenih u okviru eFP bezbjedni i na potrebnom nivou operativne spremnosti, kao i da se preduzimaju sve neophodne mjere u cilju sprječavanja širenja virusa. Ministri su istakli da je COVID-19 kriza pokazala jedinstvo i otpornost svih saveznica koje su, kroz upućivanje pomoći, pokazale solidarnost i posvećenost očuvanju zajedničkih vrijednosti. Govoreći o budućim oblicima saradnje, ministri su potvrdili spremnost da nastave sa pružanjem doprinosa ojačanom prisustvu na istoku, kao i da se tokom decembra očekuje upućivanje naredne rotacije”, dodaje se u saopštenju.

Bošković je podsjetio da je Crna Gora u junu uputila odjeljenje artiljerijskih izviđača u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji i tom prilikom istakao da naša zemlja nastavlja da pruža aktivan doprinos jačanju sveukupnog odvraćanja i odbrane Alijanse.

On je naveo da će se sa takvom praksom nastaviti, budući da je u toku priprema pete rotacije koja će u okviru eFP biti raspoređena u decembru. Takođe, ministar je naglasio da je NATO još jednom pokazao da je sposoban da se uspješno prilagođava novonastalim bezbjednosnim izazovima i pruži adekvatan odgovor.

“NATO ojačano prisustvo na istoku uspostavljeno je u junu 2017. godine u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj kao važna komponenta odvraćanja i odbrane na istočnim granicama Alijanse. Prepoznajući značaj kolektivne odbrane, Crna Gora je u decembru 2018. godine uputila prvo pješadijsko izviđačko odjeljenje u okviru borbene”, zaključuje se u saopštenju.

Football news:

City Defender Dias: Seeing an opponent unable to even hit and feeling powerless is the greatest pleasure
The chances of Mbappe and Holland joining Real Madrid in the summer are very slim. The club has almost no money for transfers
Either Shevchenko or Grant could become Chelsea's acting coach if Lampard is sacked during the season. The decision will be made by Abramovich
Ronaldo was offered 6 million euros to become the face of Saudi Arabia. The player refused
Setien is demanding 4 million euros in compensation from Barca. Valverde's resignation cost the club 11 million
Two Cornell players tested positive for coronavirus after the match with Barca
Mbappe finished 1st on the Ligue 1 goalscoring list, scoring 13 goals in 17 appearances. He broke the streak of 4 games without goals