Montenegro

Burna rasprava u Francuskoj o provjeri nevinosti

Francuska je jedna od 20 zemalja u kojoj se vrše provjere da li je žena djevica, a povodom predloga da se zabrani takva praksa, javnost je podijeljena. Dok neki aktivisti i Ujedinjeni narodi traže zabranu te “varvarske prakse”, drugi upozoravaju da bi se položaj određenog broja muslimanki zbog toga mogao znatno pogoršati.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, provjera nevinosti žene sprovodi se u najmanje 20 zemalja u svijetu, a ponekad se ona vrši prinudno, pošto porodice, partneri ili potencijalni poslodavci koriste žene za procjenu časti ili socijalne vrijednosti.

U Evropi se, prema navodima SZO, testovi vrše u Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španiji, prenose agencije.

U Francuskoj provjera nevinosti najčešća praksa među muslimanima, kao i među pojedinim romskim porodicama koje traže dokaz da je djevojka djevica prije stupanja u brak.

Francuska ima najveći broj muslimana u Evropi, oko pet miliona, tj. sedam do osam posto stanovništva.

Ujedinjene nacije upozorile su da su takvi testovi bolni, neprecizni i da predstavljaju kršenje ljudskih prava, ocijenivši da za njih nema mjesta u modernom društvu.

Ali, nisu svi saglasni s time, a neki stručnjaci upozoravaju na neželjene posljedice predložene zabrane provjere nevinosti u Francuskoj, koja je dio šireg predloga zakona o islamskom separatizmu, koji će se pred parlamentom naći sljedećeg mjeseca.

Prema nacrtu zakona, predsjednik Emanuel Makron predlaže kaznu zatvora od jedne godine i 15.000 evra novčane kazne za ljekare koji izdaju takve potvrde. Taj zakon treba da osnažiti sekularne vrednosti i borbu protiv islamskog separatizma koji, kako je upozorio Makron, prijeti da pregazi neke zajednice.

Kako objašnjavaju ljekari, žene bi mogle da plaćaju prekomerne naknade za ilegalne testove ili rizikuju da se suoče s nasilnim ponašanjem članova porodice, bilo da je riječ o partnerima ili budućoj rodbini s strane supruga, ako nemaju dokaz o svojoj nevinosti.

“Kažnjavanjem lekara zatvoriće se jedina vrata za pacijente, gdje bi oni mogli da nađu pomoć i dobiju savjet. To nesumnjivo promoviše crno tržište za dobijanje potvrde, što će sumnjive apoteke skupo naplatiti”, kaže ginekolog iz Pariza i glavni ljekar u prihvatilištu za žrtve nasilja “Mezon de Fam” Gada Hatem Gancer.

Football news:

Setien is demanding 4 million euros in compensation from Barca. Valverde's resignation cost the club 11 million
Two Cornell players tested positive for coronavirus after the match with Barca
Mbappe finished 1st on the Ligue 1 goalscoring list, scoring 13 goals in 17 appearances. He broke the streak of 4 games without goals
Holland has scored 27 goals in his first 28 Bundesliga appearances. He's the second person to do this
Sevilla are trying to sign Papa Gomez, Monchi is in talks. Atalanta wants to sell him to a club not from Italy
Holand has scored 14 goals in 13 Bundesliga games this season
Neymar is playing his 100th game for PSG. He has been at the club since 2017