Montenegro

CeMI: Dopuniti član 44 Zakona finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Centar za monitoring i istraživanja (CeMI) pozvao je poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da po hitnom postupku predlože i usvoje dopunu člana 44, stav 1, Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, u dijelu Zapošljavanje i angažovanje zaposlenih lica, u kojem su,„izostavljena“ privredna društva čiji je osnivač i/ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave,iz niza subjekata na koje se odnosi zabrana zapošljavanja u izbornom periodu.

U saopštenju koji potpisuje izvršna direktorica CEMI-ja Ana Nenezić navodi se da “ovako definisana norma ostavlja prostor za zloupotrebe, nesmetana i netransparetna politička zapošljavanja u ovim privrednim društvima tokom izbornog perioda”.

U CEMI-ju ističu da osim što ne propisuje zabranu i zapošljavanje u izuzetnim okolnostima, kao što je slučaj sa državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, dodatno ne obavezuje privredna društva čiji je osnivač i/ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave da Agenciji za spriječavanje korupcije (ASK) dostave odluke o zapošljavanju tokom izbornog perioda, sa pratećom dokumentacijom, niti obavezu ASK-a da ove odluke objavi na svom sajtu i stavi na uvid javnosti.

“Izražavamo sumnju da se na ovaj način namjerno otvara prostor za politička zapošljavanja i zloupotrebu javnih resursa zarad političkih interesa, van dometa kontrole nadležnih institucija, kao i da se direktno narušava princip transparetnosti u ovoj oblasti čime se, pored nadležnih institucija, onemogućava i nadzor i kontrola zapošljavanja od strane organizacija civilnog društva,” navela je Nenezić.

Iz CEMI-ja podsjećaju i da je pitanje političkog zapošljavanja jedan od ključnih mehanizama izbornih zloputreba na koje godinama ukazuju sve medjunarodne i domaće organizacije, kao i na brojne institucionalno nerješene afere od kojih je naslikovitija, u smislu razotkrivanja mehanizma djelovanja, afera „Snimak“ za koju ni do danas nemamo institucionalni epilog, a koje značajno urušavaju povjerenje u izborni proces u Crnoj Gori.

“Stoga, vjerujemo da će poslanici u Skupštini Crne Gore u najhitnijem roku otkloniti ovu nepravilnost i onemogućiti potencijalne zloupotrebe i izborne manipulacije, a time i dodatno urušavanje povjerenja građana u izborni process,” zaključila je Nenezić.

Football news:

Thomas Tuchel: If both legs were intact, you could have seen my 40-meter sprint
PSG saved Tuchel's pet: Choupo-moting got everyone for free, managed not to score from a centimetre, and now pulled Paris to the semi-finals of the Champions League
Gian Piero Gasperini: The worst part is that we were so close. I can only thank the guys
Neymar was the player of the match Atalanta-PSG. He gave an assist
ПС PSG suffered through the entire quarter-final and turned it over in 149 seconds. Lifted the Italian curse and went so far in the Champions League for the first time in 25 years
ПС PSG's pain was transformed into happiness: in three minutes, the suffering stars turned into celebrating kings
The club from Italy won't win the Champions League for the 10th year in a row. This is an anti-record