Montenegro

Crni rekord: Danas 354 nova slučaja korone, preminulo osam osoba

Crna Gora danas bilježi rekord po broju novozaraženih. U posljednja 24 sata regostrovana su 354 nova slučaja, a oporavile su se 242 osobe. Od jučerašnjeg presjeka u Crnoj Gori je preminulo osam kovid pacijenata pacijenata i to iz Bara (2), Ulcinja (2), Kotora (2), Herceg Novog i Nikšića, koji su bili rođeni 1967, 1960, 1940, 1967, 1968, 1943, 1952. i 1935. godin, a liječili su se u Opštoj bolnici Bar (7) i Opštoj bolnici Nikšić (1). Trenutno je 3729 oboljelih, što je na 100 hiljada stanovnika 592.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 937 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 354 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2 i to iz sljedećih opština: Podgorice 170, Cetinja 28, Nikšića 27, Ulcinja 27, Pljevalja 21, Bijelog Polja 19, Kotora 17, Rožaja devet, Kolašina osam, Berana sedam, Herceg Novog šest, Bara i Tivta po četiri, Mojkovca tri, Danilovgrada dva, a po jedan iz Tuzi i Budv”, saopšteno je iz IJZ.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna iznosi 281, a od početka godine 290.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 17746.

“S obzirom na enorman priliv uzoraka u laboratorije Instituta za javno zdravlje vrijeme čekanja na rezultate se značajno produžilo. Kako bi osiguralil da pacijenti koji čekaju rezultate ne predstavljaju potencijal za dalje širenje infekcije, od posebnog je značaja da sve osobe koje su testirane zbog prisustva simptoma ili kontakta sa oboljelom osobom do pristizanja trezultata ostaju u svojim kućama uz izbjegavanje svih društvenih kontakata”, poručili su iz IJZ.

Posebno naglašavaju da osobe koje tokom čekanja rezultata razviju simptome ili primjete pogoršanje kliničke slike ne treba da čekaju rezultate PCR analiza već se moraju odmah obratiti svojim izabranim ljekarima i pratiti njihove instrukcije za dalje postupanje i eventualno upućivanje na dodatne preglede i pretrage.

“S obzirom na epidemiološko dešavanje na terenu jedino odgovornim ponašanjem možemo sačuvati zdravstveni sistem od urušavanja”, zaključuju u IJZ.

Football news:

Tebas on Messi: I Want to see Leo in La Liga as well as Mourinho, Pep, Klopp, Ronaldo
Farewell to Maradona in Argentina: there were only relatives, buried next to their parents
Maradona was buried near Buenos Aires next to his parents
Mourinho on Maradona: We can find his football on Google, but we won't find Diego there. I miss him
Fabio Capello: against such a mediocre Real Madrid, Inter could have played better
Ibrahimovic met with the Swedish national team coach in Milan
Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw