Montenegro

Crveni krst domaćin volonterima iz 21 zemlje Mediterana

U Domu solidarnosti u Sutomoru je počeo 15. Mediteranski kamp za mlade “Atlantis”, koji organizuje Crveni krst Crne Gore, u saradnji sa Centrom za saradnju na Mediteranu (CCM) Španskog Crvenog krsta, a koji će trajati do 26. jula. Pod sloganom “Promocija humanosti i podizanje glasa mladih”, kamp je okupio volontere Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca iz 21 zemlje Mediterana, koji će tokom nedjelju dana razgovarati na brojne aktuelne teme koje se tiču njihovog rada.

Na otvaranju kampa se prisutnima obratila predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović.

Ona je naglasila da Crveni krst Crne Gore istinski vjeruje u snagu mladih ljudi, njihovu kreativnost, sposobnost i odgovornost i da je, zahvaljujući njihovoj posvećenosti, Crveni krst Crne Gore uvijek spreman da pomogne svakome kome treba.

“Vi ste naši najbolji ambasadori humanosti, vi ste oni koji svakodnevno čine svijet boljim, koji ulažu svoje znanje, energiju, emocije, koji često rizikuju i svoj život da bi pomogli drugima. Zato budite dovoljno glasni u iznošenju svog mišljenja, ideja i zahtjeva, a naša je odgovornost, kao nacionalnih društava, da vam omogućimo povoljno okruženje za dalji razvoj”, poručila je gospođa Mijović prisutnima.

Mladi volonteri čine svaku zajednicu boljom, jer oni šire prave vrijednosti i zamajac su razvoja svakog društva. To je ocijenila u svom obraćanju potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović.

“Budite svjesni svoje važnosti i budite uporni na svom putu promocije humanosti da bismo postali bolje društvo. Važni ste vašim zajednicama i kreirajte ih kako želite”, poručila je ona..

Spičanović je podsjetila i da su mladi uvijek bili nosioci pomirenje i resurs koji je osnova napretka. Zato je iskazala zadovoljstvo što je baš Bar domaćin ovako važnog skupa na kojem će biti razmijenjene brojne lijepe ideje.

Mladi imaju svoju značajnu ulogu u Međunarodnom pokretu društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i imaju svoje predstavnike na svim nivoima organizacije. Njihovo djelovanje je posebno važno kroz Komisiju mladih, koja funkcioniše na nivou Pokreta. O važnosti uloge ove Komisije je učesnike kampa podsjetila njena predstavnica Lama Srour.

“Mladi u našem Pokretu su, vođeni idejom njegvom osnivača Anri Dinana, uvijek motivisani da rade više, da rade bolje i da postižu što bolje rezultate. Jači mladi čine i nacionalna društva i njihove zajednice jačima”,  poručila je Srour.

Ona je iskazala nadu da će se postići veći nivo angažovanja mladih u nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Predstavnica mladih Crvenog krsta Crne Gore Jelena Šofranac je, takođe, učesnicima kampa poželjela dobrodošlicu. Ona je kroz brojke iskazala značaj “Atlantisa XV”. On okuplja 44 mladih učesnika, koji dolaze iz 21 zemlje. Kamp će trajati pet dana, imati oko 20 radnih sesija i 6 prioritetnih tema.

Šofranac je naglasila da kvantitet ne znači puno, ako nemamo kvalitet. Tako kamp pohađa 44 različitih mladih ljudi, koji imaju različite ličnosti, vještine, znanja i iskustva. Oni dolaze iz 21 različite zemlje i lokalnog konteksta. Tokom pet radnih dana i 20 sesija, volonteri će razgovarati i učiti o strategiji angažovanja mladih, vještinama lidera, socijalnoj inkluziji, mladima kao agentima promjena u ponašanju, prevenciji nasilja i slično.

“Ovaj kamp je prilika da pokažemo vrijednost i značaj kvaliteta u odnosu na kvantitet. Mi, mladi ljudi, kroz našu različitost, posvećenost, umrežavanje činimo naš Pokret i ukupno društvo vrijednim i jačim”, poručila je na kraju Šofranac i poželjela gostima prijatan boravak u Domu solidarnosti u Sutomoru i Crnoj Gori.

Organizovanje ovakvog događaje je važno za Crveni krst Crne Gore, koji kao domaćin okuplja veliki broj volontera, čiji je ukupan broj, zajedno sa fasilitatorima skupa i organizatorima, preko 70. Skup je značajan i za Crnu Goru, jer je programom kampa predviđeno da se učesnici upoznaju i sa ljepotama naše države, kao značajne turističke destinacije.

B.M.

Football news:

Icardi on leaving Inter: PSG-a step forward. I want to win trophies
Giress about the Best-2019 award: Mane should have been ahead of Messi
Lovestory Totti and Ilari Blasi: he dedicated goals to her in the Derby, she dissuaded him from moving to Real Madrid (and had a row with Spalletti)
Eric Djemba-Djemba: Pogba and Brunu would have sat in the reserves under Scholes and Keane
Klopp on the championship: I would never compare myself to Dalgliesh and Shankly
Dimitar Berbatov: Earlier it was about the championship of Manchester United, now it is about the top 4
Zidane wants to see Mane at Real Madrid, but the club cannot afford this transfer