Montenegro

Čuvene misterije koje krije Boka Kotorska

Boka Kotorska bi sa svojim mitovima koje Bokelji i dan danas prepričavaju, mogla da konkuriše za najdramatičnije holivudske priče. Istražili smo koja su to “nemila mjesta” koja zbog legendi izazivaju blagu jezu.

Ostrvo Sveti Đorđe

Ispred Perasta nalaze se dva ostrva – Sv. Đorđe i Gospa od Škrpjela. Na ovom prvom su se u drugoj polovini 17. vijeka desile dvije pogubne stvari: prvo su ga Turci opljačkali, a onda je zemljotres oštetio crkvu i tada su stradali mnogi ljudi koji su došli na uskršnju molitvu. Zbog legendi i životnih priča nazivaju ga i “Ostrvo mrtvih kapetana”.

Legenda kaže da je jedan francuski vojnik, gađajući iz topa tvrđavu na Perastu, pogodio u kuću djevojke koju je volio i ubio je. Odmah poslije toga je napustio vojsku, otišao u kaluđere i ostao na Perastu do svoje smrti, da bi bio sahranjen u grob voljene djevojke. Čuveni švajcarski slikar Beklin je inspirisan ovom legendom naslikao remek djelo “Ostrvo mrtvih”.

Tre sorele

Ljetnjikovac kotorske plemićke porodice Buća, na šta ukazuju porodični grbovi koji su na nekoliko mjesta uklesani u zidove palate, potiče iz 15. vijeka i najstarija je palata u Prčnju, ali daleko je čuvenija po živoj legendi koja se pročula daleko.

Legenda kaže da su tri sestre koje su živjele u ovoj kući, po imenima Fiomena, Gracijana i Rina, nadaleko čuvene po svojoj ljepoti, poštenju, čestitosti i vrjednoći, bile zaljubljene u istog muškarca – kapetana Jerka Novanjanina.

Prema prvoj verziji, mladi kapetan je bio neodlučan, pa je odlučio da svojim jedrenjakom odluta na pučinu i u miru donese odluku o tome kojoj će sestri uzvratiti ljubav. U drugoj, on je jednoj obećao ljubav do groba, što je kod druge dvije sestre izazvalo ljubomoru.

Osjećajući bol svojih sestara, ona kojoj je bila uzvraćena ljubav, odlučila je da se i sama žrtvuje. Kada je Jerko saznao za tu odluku svoje voljene, otplovio je i više se nikad nije vratio. Treća verzija kaže da je zanosni kapetan bio u vezi sa sve tri sestre i svakoj obećao vječnu ljubav, a potom otplovio.

Kraj ove legende je isti – godine su prolazile, a sestre su, svaka na svom prozoru, čekale nadajući se da će jednog dana ugledati Jerkov jedrenjak. Tako su dočekale starost, a kako je koja umirala, ne dočekavši svog mornara, tako joj je prozor simbolično zaziđivan. Treći prozor nije imao ko ni da zazida, te je on ostao otvoren.

Iz tog vremena ostala je i priča da se, upravo, sa ove tačke Ivo Vizin, moreplovac, uputio da otputuje put oko svijeta i po povratku, iscrpljen, u Prčnju, na Markovom rtu, vratio je snagu. Zahvalan Prčnju, odaslao je svijetu poruku: “Ovo je najljepše mjesto na svijetu, najljepše, najljekovitije, magično mjesto. Ovdje nisu potrebni ni ljekovi ni ljekari, ovdje liječi govor vode i govor vazduha”.

Gospa od Škrpjela

Ostrvo Gospa od Škrpjela se nalazi u Boki Kotorskoj i zaista se ističe ljepotom. Današnja crkva je najvećim dijelom nastala oko 1667. godine. Pomorci su decenijama prije odlaska na duge plovidbe posjećivali ovo svetilište i molili se pred čudotvornom ikonom za dobar vjetar i mirno more.

Tom ritualu su uvijek prisustvovali i članovi njihovih porodica i sveštenici. U znak zahvalnosti, pomorci su u crkvi ostavljali takozvane zavjetne pločice koje su i danas izložene. Nisu pločice jedina stvar koju ova crkva krije.

Tu je i legenda o tužnoj sudbini Jacinte Kunić, Peraštanke koja je čak 25 godina čekala svog voljenog i tokom tog perioda je radila goblen koji se i danas čuva jer je dijelom vezen od kose nesrećne djevojke. Umjesto platna koristila je damast, a tu su i raznobojni biseri.

Njena kosa je na glavama anđela, Bogorodice i Isusa. Kada je počela da veze goblen, kosa joj je bila tamna, a poslije 25 godina je postala sijeda. Vezla je iglom uz pomoć lupe, a na nekim mjestima ima oko 650 uboda iglom.

Kotorska legenda o caru i vili

Legenda kaže da je grad trebalo da nastane na kamenom brdu iznad grada, na mjestu gdje se nalazi jedna pećina. Kada je car Stefan počeo da kopa pećinu, prikazala mu se vila koja mu je rekla da to nije dobro mjesto za život i da grad treba da podigne u zalivu.

Car je naravno poslušao i sagradio Kotor. Kada je gradnja završena, on je pozvao ljude i vilu i hvalio se time kako je lijep grad sagradio. Vila se naljutila i rekla mu da je to postigao uz njenu pomoć i da to bez nje ne bi mogao da uradi.

Car je udario vili šamar, što je izazvalo njen gnijev pa je otrovala sve izvore oko Kotora, a svi gosti koji su pili sa njih su gubili razum. Car je ubrzo tražio oproštaj, a vila je skinula čini ludila sa ljudi, i očistila samo jedan izvor iza južnih gradskih vrata. Mit kaže da su od tada i dan danas sve vode u Kotoru slane, a posebno ljeti, osim onog jednog izvora.

Dobrota je nastala iz sna

Prema legendi, dva putnika koja su obilazila svijet zatekli su se u Zalivu. Bili su umorni od puta i sjeli su na jednu stijenu da se odmore. Tu su vidjeli natpis “Izmjeri deset dužina, kopaj i stani ”. Uzeli su ploču, odmjerili deset dužina i otkopali rupu u kojoj su našli malu škrinju.

Kovčežić se sam otvorio a na dnu je pisalo “ovo je svačija dobrota”. Ta poruka im je zvučala kao zavjet, pa su na tom mjestu napravili kolibu. Tokom noći ih je probudio sjaj kovčega u kome su pronašli novu poruku – “poželi šta god hoćeš prije sna”.

Putnici poželješe kamene kuće i lijepe žene. Ujutru su na tom mjestu zatekli dvije kuće i u njima lijepe žene. Od tad su svako veče prije spavanja poželjeli po još jednu lijepu kuću koja bi se ujutru pojavljivala. Legenda kaže da je tako nastala Dobrota.

Football news:

I would sell Messi in the summer. Economically, it was desirable. Acting President of Barca Tusquets on the crisis
Lopetegui about 0:4 with Chelsea: They deserved to win, but the gap in the score was excessive
Premier League clubs will no longer be able to sign players under 18 due to Brexit
Pirlo about 3:0 with Dynamo Kiev: I'm happy. Juve must always play to win
Giroud on possible departure from Chelsea: Let me enjoy the win, I scored 4 goals. Then let's see
CSKA's last home game in the Europa League. Finally win?
Casillas-Ronaldo: just 750 goals? You can do better 😏