Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Đukanović: Predstavnik Vlade je odlučio da se izabere drugorangirani

Predsjednik Odbora direktora EPCG kaže da je Vlada odgovorna za odluku zbog koje je podnešena krivična prijava protiv EPCG, ali krivi „Vijesti“ koje o tome pišu

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović kazao je da je predstavnik Vlade u Skupštini Elektroprivrede odlučio da za revizora bude izabrana firma koja je imala manje bodova na rang listi koju je Odbor sastavio.

Revizorska kuća “HLB Mont Audit” podnijela je krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog sumnji da je nezakonito izabran revizor BDO da obavi usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za 2022. godinu.

U prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, navedeno je da je 11. maja prošle godine objavljen tender za izbor revizora, kao i da su nakon toga rangirane dvije ponude revizorskog društva BDO i konzorcijuma revizorskih kompanije “HLB Mont Audit” i banjalučke “Grant Thornton”. Oni su dio međunarodne revizorske grupe HLB iz Londona

Od tada Skupština akcionara EPCG je za prvorangiranu izabrala ponudu BDO iako je imala manje bodova, a nakon dugog žalbenog postupka taj tender je poništen i trebao je biti vraćen na ponovni postupak. Međutim, EPCG je zakazala Skupštinu akcionara za 28. jun na kojoj razmatra izvještaje sa mišljenjem revizora BDO.

Đukanović je u Bojama jutra na TV Vijesti kazao da oni moraju da imaju Skupštinu do 30. juna.

On je okrivio „Vijesti“ koje su prenijele informaciju da je podnešena krivična prijava jer treba u petak da dočekaju ugledne goste iz te oblasti, a da će ih sad gledati kao sumnijiva lica.

Na pitanje zašto EPCG nije odgovorila na pitanja „Vijesti“ tim povodom, Đukanović je rekao: „Pa dobro, to su službe koje rade svoj posao. Sad ćemo da vidimo zbog čega oni nijesu odgovorili na to pitanje“.

On je kazao i da je pisanje „Vijesti“ politički motivisano i najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv urednika „Vijesti“ i da očekuje sankcije.

Đukanović je kazao da će predložiti da urade dvije revizije i da se izabere novi za 2023. godinu, a navodi da im predstavnik Vlade nije obrazložio odluku, te da nisu bili zadovoljni radom BDO.

„Skupština EPCG je ustvari predstavnik Vlade. Jedan predstavnik, kad on podigne ruku, to je 98 odsto glasova“, tvrdi Đukanović.

Izvor-vijesti